46 de laureați ai Premiului Nobel sunt membri în Academia Română

46 de laureați ai Premiului Nobel sunt membri în Academia Română

Trei dintre acești academicieni au origini românești: George Emil Palade, Ștefan Walter Hell, Elie Wiesel. Cei 150 de ani ai Academiei au fost aniversați, ieri, prin mai mult e evenimente

În cadrul sesiunii solemne, Ionel-Valentin Vlad, președintele instituției, a vorbit despre rolul acesteia: „Academia de azi, ca și cea de ieri și cea viitoare privește cu deplină încredere în virtuțile și puterea de viață a neamului. Rolul predominant al Academiei este acela de a apăra identitatea noastră, adică valorile ei spirituale profunde, irepetabile”.

A fost o zi plină de emoție, pentru că, de 150 de ani, Academia a primit în rândurile sale cele mai strălucite minți ale românilor, dar și prieteni de peste hotare, în calitate de membri de onoare. Iar ieri au fost evocați. La 15/27 septembrie 1867, calitatea de cel dintâi membru de onoare al Societăţii Academice Române a fost acordată domnitorului Carol I de Hohenzollern- Sigmaringen, viitorul Rege Carol I al României.

FOTO: George Emil Palade Premiul Nobel pentru Medicină, în anul 1974

Prezentă la sesiunea solemnă, Principesa Margareta a evocat figura regelui Carol I și legătura specială a acestuia cu Academia Română.

De altfel, Carol I este cel care a cerut „să ne ocupăm de limba noastră, care s-a păstrat neatinsă în câmpiile roditoare ale Dunării, în plaiurile măreţe ale Carpaţilor... conţinând toate cuvintele vechi, care altminterea vor fi pierdute pentru generaţiunile viitoare”. Sarcina realizării acestui Etymologicum magnum Romaniae a revenit lui B. P. Hasdeu. Ziua festivă s-a încheiat la Ateneul Român, cu o gală aniversară.

FOTO: Elie Wiesel Premiul Nobel pentru Pace, în anul 1986

Astăzi , principesa Margareta va oferi un dejun oficial la Castelul Peleș în onoarea membrilor Academiei Române și invitaților din străinătate.

Onoare

La fel de importanți și demni de aducere aminte la ceas aniversar sunt membrii de onoare ai Academiei. Începând din 1869 au fost aleși ca membri de onoare specialiști din străinătate, buni cunoscători ai realităților românești, prieteni apropiați ai României de pe mai multe meridiane ale Globului.

FOTO: Ștefan Walter Hell Premiul Nobel pentru Chimie, în anul 2014

Mândrie

De remarcat că în Academia Română se regăsesc 46 laureați ai Premiului „Nobel”, dintre care trei originari din România: George Emil Palade (Nobelul pentru medicină în 1974), Elie Wiesel (Nobel pentru Pace, 1986), Ștefan Walter Hell (Nobel pentru Chimie 2014).

Primul de pe lista iluștrilor laureați este Emil Hermann Fischer, care a primit Premiul Nobel pentru chimie în 1902. Așadar, pe lista membrilor de onoare sunt 14 laureați pentru chimie, 15 pentru fizică, unul pentru literatură, 10 pentru medicină, doi pentru economie, 5 pentru pace (Linus Carl Pauling este dublu laureat pentru chimie în 1954 și pentru pace 1962).