Evenimentul Zilei > Actualitate > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR. 2022, primele două zile
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR. 2022, primele două zile

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR. 2022, primele două zile

O atitudine perevenitoare şi calmă, ca şi schimbarea inteligentă a modului de abordare aduce succesul – spune înţeleptul chinez. Poate ar trebui să-i urmezi sfatul! Coordonatele primei zile a anului 2022 sunt veselia şi lipsa de griji.

1,2 ianuarie 2022

 

 

Pe 1 ianuarie s-au născut James Frazer, J. Edgar Hoover, J.D. Salinger, Maurice Bejart, Gheorghe Dinică, Nicolae Linca, Radu Şerban, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ana Aslan, Emil Brumaru, I.A. Brătescu-Voineşti. Pe 2 ianuarie s-au născut Isaac Asimov, Renata Tebaldi, Vera Zorina, Tia Carrere, Tiberiu Olah, Ion Dumitru, Ion Băieşu, Ileana Stana Ionescu, Janos Bencsik, Adrian Romcescu.

 

 

Tradiţional, pe 1 ianuarie, Sf. Vasile cel Mare. Om bun şi suflet mare acest episcop al Cesareei din Capadocia. Şi miluit de Dumnezeu cu puterea cunoşterii şi izvor de teologie.

Pe undeva, prin vasta sa operă, Vasile cel Mare a spus: „fericiţi sunt cei care ajută şi iubesc pe aproapele lor că drepţi se vor numi şi vor sta la dreapta Domnului. Iară cei care iubesc şi au grijă de animalele lor, cai, vite, turme, căţei, pisici, apoi aceia blânzi se vor numi şi vor sta în Inima Domnului”.

 

Tradiţional, în calendar, pe 2 ianuarie, Sf. Silvestru. Mare şi interesantă figură teologică, acest episcop al Romei! Şi câte taine şi interpretări ascunde legenda vieţii lui!

Evident, un Merlin, un arhimag, convertit la creştinism de puterea şi de adevărul credinţei celei noi, pe atunci, a lui Iisus din Galileea prin intermediul preotului Timotei. Chiar numele lui, Silvestru, ne poate duce cu gândul către puterile pădurii, a naturii neînfrânte.

Silvestru foloseşte puterile magice pe care le are într-un amestec cu creştinismul, sincretism uşor de înţeles pentru acele vremuri tulburi şi crude. Dar când nu au fost vremurile tulburi și crude? Pedepseşte, ucide chiar, pe prigonitorii creştinilor, pe prefectul roman vinovat de moartea învățătorului său, preotul Timoftei. Cu magia vorbei.

Apoi, ales episcop al Romei, dă romanilor şi lumii, săptămâna şi zilele săptămânii, numite după vechea arcană celestă (astrologia): Luni, ziua Lunii, Marţi a lui Marte, Miercuri a lui Mercur, Joi a lui Jupiter, Vineri a lui Venus, Sâmbătă a lui Saturn şi Duminică – ziua Soarelui.

Chemat de oameni în ajutor, cu magia telurică, întărită cu rugăciuni către Iisus, închide „porţile pământului” pecetluind un balaur care făcea mari stricăciuni.

Magia, religia şi ştiinţa au luptat întotdeauna cu Răul, un rău de neimaginat cu mii şi milioane de feţe, de dinaintea Cuvântului. Oamenii în slujba răului celui vechi au minţit, au înşelat, au manipulat şi au  învrăjbit magia cu religia, religia cu ştiinţa ca să le slăbească pe fiecare în parte şi neantul, haosul, nimicul să domnească. Dar întotdeauna s-a găsit o faţă bisericească luminată care să se aplece asupra vechilor ştiinţe oculte, sau un om de ştiinţă modern care să aibă o credinţă vie şi de neînfrânt.

Urmăresc, cu interes științific puzderia de filme și seriale cu subiecte magice. Deocamdată nu înțeleg scopul final politic corect. Cei din industrie spun să nu mai caut ca prostul motive filosofice unde este vorba doar de bani. Este o modă, se câștigă bani cu magia și atât. Punct! Dar eu tot caut… poate găsesc!

 

Sunt multe obiceiurile folclorice în această perioadă. Suntem urmaşii unei culturi de agricultori şi păstori, care, odată cu venirea sezonului rece, nu mai aveau ce să muncească mare lucru. Se adăposteau în satele întărite cu palisade și acolo erau în siguranță.  Aşa că sărbătorile se ţineau lanţ. Mai este un motiv, foarte material. Proviziile nu rezistau la infinit, că nu aveau congelatoare, iar sărăriile şi peşterile cu gheaţă unde păstrau unii ţărani mai isteţi cărnurile afumate, sau oalele cu carne la untură, nu le permiteau păstrarea lor foarte mult timp. Aşa că mâncarea trebuia consumată! Şi cum se poate mai bine decât la o sărbătoare, la o petrecere!

Cei mai năpăstuiţi de soartă veneau să ceară de ale gurii la cei mai harnici, mai avuţi. În timp cerşetoria a devenit rituală, apoi a îmbrăcat motive creştine. Pluguşorul, Sorcova, Siva, Mascaţii, Turca, Capra etc etc sunt dovezi vii ale inventivităţii celor care erau în nevoie. Nevoia este cel mai bun învăţător!

Dar aceste obiceiuri ne țin uniți, sunt ale noastre. Vedeți domniile voastre, dragi lupi, padawani și hobbiți, un popor se caracterizează prin obiceiurile sale. Folclor, dacă vreți. Sărbători, obiceiuri culinare, modul de a te îmbrăca, ceea ce consumi, ceea ce îți place, ceea ce nu îți place, cultura, produsele culturale și de artă. Până prin anii 80 ai secolului trecut, era o unitate a poporului român. Apoi, s-a ales praful de unitatea poporului. În ultimii 32 de ani pot să spun că s-a ale praful prafului, globalizarea ne distruge încet-încet, ca un cancer. A dispărut unitatea, bunul plac și egoismul propriu sunt singurele ”valori” de astăzi. De ce sunt împotriva globalizării? Simplu, un popopr unitar o duce mult mai bine, cu obiceiuri proprii, marfa necesară pentru aceste obiceiuri produsă tot de localnici, pentru că obiceiul respectiv este numai în țara aceea, nu rentează ca marii producători să facă șorici, de exemplu. Ați văzut șorici la supermarketuri? Dacă nu ar exista marii comerciați străini, banul s-ar învârti aici, în țară, de la producătorii locali la consumatorii locali. Toată lumea ar fi fericită, iar cel mai fericit ar fi statul, pentru că taxele și impozitele cuprinse în marfa și serviciile consumate de popor nu s-ar înstrăina cum se face acum, ci ar rămâne în țară, pentru sănătate, armată, învățământ, cultură etc.

Vă spuneam acestea, pentru că iată, Domnul fie lăudat, am văzut Carul Anului Nou! Aici, în Prahova submontană, areal vechi, unde istoria este prezentă într-un amestec tainic al trecutului, viitorului și prezentului. Castrul roman, Rumi Dava, drumul invaziilor care îmi trece pe sub fereastră, și încă ceva misterios și valoros ascuns într-o peșteră, în munte, pecetluit de prăbușiri și cutremure.

Pe 31 decembrie m-am repezit până în vale, în orășel, pentru mici cumpărături de completare pentru cățeii mei, recompense și un menu de Anul Nou format din pipote, inimioare și ficăței de pui. Plus câte un ou fiert. Odată este Anul Nou!

Când, după o curbă, ce să vezi! Un Car al Anului Nou, așa cum mai văzusem numai în copilărie, în Sud, la Vasilați și Gălbinași, unde erau ceilalți bunici ai mei, părinții tatălui meu. Un car extraordinar, cu brad, împodobit ca în poveste, tras de doi cai, mari și frumoși, de unde au făcut rost, Dumnezeu știe, cu panglici tricolore și o mie de sclipiciuri. Caii aveau coronițe și o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, cum spunea bunul preot Simeon Florea Marian că era obiceiul la români. Carul era condus de doi mascați, iar în jur erau o droaie de capre, urâți, mascați, turci, pocnitori din bice de cânepă cu șapte cozi. Cam patruzeci de flăcăi. Am mai văzut Carul Anului Nou acum vreo cinci ani, de fapt două care. Acum era unul singur.

Poate că în fața încercărilor grele, vine mintea de pe urmă, folclorul revine, România încet-încet se regenerează ca după o boală grea și lungă. Semne bune anul are, am văzut Carul Anului Nou, poate românii vor redeveni români, așa mai este o șansă pentru România, Grădina Maicii Domnului. Se poate trăi bine în România, cu toții, bogătașii pot rămâne la fel de bogați, dar și sărăcii pot avea un trai decent, dacă toți banii rămân în țară, nu iau calea străinătății.

Haideți, dragi lupi, padawani și hobbiți, să devină o obișnuiță. Nu să facem România Mare, ci să redăm România românilor, să ne recucerim țara ocupată și prăduită de străini. Mai întâi asta, apoi putem visa și la România în granițele ei firești…

 

Așa cum m-ați rugat o să continui ”2022 – Anul Tigrului ud și a sfârșitului pandemiei” luni, odată cu începerea muncii. Cred că o să public câte trei zodii odată, pe elemente, ca să nu fie prea lung.

 

Și în acest an mâine este o altă zi…

 

 

HOROSCOP    1,2 ianuarie 2021

 

BERBEC   O prima zi a anului 2022, o zi  care trece repede şi te oboseşte cât toată vacanţa. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Dacă este să faci o vizită, mai întâi odihneşte-te după noaptea nedormită de Revelion. Pe 2 ianuarie, duminică, apare o situaţie. Propria inteligenţă şi intuiţia pot rezolva problema.

TAUR    O întâlnire importantă, o vizită în prima zi a anului, care îţi poate da indicii preţioase pentru un proiect pe care îl ai de mult în minte.  Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi micile confesiuni evident mincinoase. A doua zi a anului este amestecată, dar nu confuză.

GEMENI   Atenţie la frig şi la cum te îmbraci. Ai multe de facut azi, în prima zi a anului şi ai şi câteva idei, pe care le-ai şlefuit de ceva timp timp în mica vacanta de Craciun. Daca perseverezi, adică dacă nu laşi totul neterminat, s-ar putea sa dai nu dai greş după cum se mai întâmplă. Anul acesta eşti mai puţin superficial, ceea ce este evident și în a doua zi a anului.

RAC  O atitudine perevenitoare şi calmă, ca şi schimbarea inteligentă a modului de abordare aduce succesul – spune înţeleptul chinez. Poate ar trebui să-i urmezi sfatul! Coordonatele primei zile a anului 2022 sunt veselia şi lipsa de griji. Şi o mare dorinţă să te simţi bine, să dansezi, să fie armonie şi pace. Da, dacă urmezi sfaturile înţeleptului chinez, poate este Confucius? Pe 2 ianuarie faci puțină curățenie în casă și te pregătești pentru un an nou de muncă.

LEU   Vremea capricioasă şi vremurile nesigure îţi dau griji şi neliniști care nu sunt ale tale. Scutura-te de ele si regaseste-ti buna dispozitie! Oricum nu ai ce face decat să filozofezi şi să te bucuri de micile tale realizari de anul trecut, de cei care te iubesc şi de Soarele, protectorul tau, care straluceşte mereu şi mereu! Astăzi, în prima zi a anului, fă vizite, sau invită la tine oameni cu care te simţi bine, ai ce discuta şi ai dori să fiţi împreună tot anul 2022. În a doua zi a anului nu trebuie să faci nimic, odihnește-te și fă-ți planuri.

FECIOARĂ   Nu te repezi sa tragi concluzii. Mai ales astăzi care poate fi un nou inceput, o nouă şansă. Lasă analizele complicate și motivele de disconfort. Nu este nici folositor şi nici nu este indicat. In general si astazi in special anturajul tau şi familia iţi sunt favorabile şi te sustin. Stelele te sfatuiesc să o laşi mai moale cu ambitiile tale care ti-au cam macinat nervii şi stomacul. Mare atentie la ce mănânci! Adică, la ce mai mănânci, poate ai mâncat deja prea mult! A doua zi a anului ar trebui să faci vizite pe la părinți, copii, sau prieteni.

BALANŢĂ  Mai multe planete şi indicatori astrologici îţi sunt favorabili la începutul lunii ianuarie şi mai ales astăzi, în prima zi a anului și în a doua. Planurile, proiectele, cele stabilite astăzi sau începute astăzi aduc în viitor rezultate bune. Evită spaţiile largi, friguroase, cu prea mult curent sau locurile prea aglomerate. Nu călători pe întuneric, sfat general valabil!

SCORPION   O primă zi de sâmbătă favorabilă, în special pentru activităţile de organizare, de început de an. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă, aşa că fii foarte atent la semnalele şi informaţiile pe care le primeşti. În a doua zi a anului, duminică, stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie.

SĂGETĂTOR  Din prima zi a anului, de la început de an, nu trebuie să te ambalezi. Dimineaţa, dacă te-ai trezit, amână, dacă depinde de tine, orice vizită, orice întâlnire importantă, sau decizie majoră. Hotărârile importante trebuie luate în momente importante. A doua zi a anului este mai bună, iar seara, chiar foarte bună.

CAPRICORN  Uneori ai nevoie de puțina solitudine. În prima zi a anului singurătatea îţi face bine. Nu te implica în conflicte, în problemele altora, fie că sunt din familie, fie din anturaj – astăzi nu eşti un bun mediator. Dacă eşti la drum, sau te pregăteşti de drum, trebuie să ştii că stelele îţi sunt binevoitoare. Pe seară, poţi să asculţi cu zâmbetul pe buze aventurile colegilor sau prietenilor din noaptea de Revelion! A doua zi trebuie să nu faci cumpărături, nu este o conjuncție favorabilă.

VĂRSĂTOR   Evită să te enervezi degeaba din cauza unor nimicuri sau a unor defecte de comunicare.  Fii deosebit de clar în discuţii fie că sunt în familie, sau cu prietenii.  Ziua de astăzi, 1 ianuarie, este un prilej să recapeţi iniţiativa, chiar de la început de an. Prerogativele tale trebuiesc reafirmate chiar de la început, să se ştie regula jocului! Pe 2 ianuarie nu trebuie să exagerezi în nimic, așa spun stelele și ar fi bine să le asculți.

PEŞTI  Energia ta vitală este în creştere, iar tot ceea ce te deranjează este că toţi prietenii sunt foarte ocupaţi.  De la inceput de an trebuie sa te hotarasti care sunt prioritatile tale. Daca te lasi purtat de valurile vieţii s-ar putea să naufragiezi pe o insula, cât o fi tu de Peşte. O insulă pustie! De pe care poți fi salvat pe 2 ianuarie. Nimic nu este ceea ce pare a fi, atenție la mesajele pe care ți le trimite viața.