Secretarul general al ONU, apel la ,,reinventarea'' lumii afectate de COVID 19

Secretarul general al ONU,  apel la ,,reinventarea'' lumii afectate de COVID 19

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a exprimat joi în favoarea unei "reinventări" a lumii afectate de pandemia COVID-19 care să aibă mai mult multilateralism, în speranţa organizării unui summit cu participarea celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate în septembrie, care să atenueze actualele disensiuni, informează Agerpres, care citează AFP şi DPA.

"Sper în continuare că un summit P5 va fi posibil înaintea Adunării Generale a ONU", a declarat presei Antonio Guterres în ajunul celei de-a 75-a aniversări a adoptării, în iunie 1945, a Cartei Naţiunilor Unite.

"Diplomaţia înseamnă contacte, prezenţă. Nimic nu înlocuieşte contactele personale, diplomaţia personală (...) care pot genera empatie, consens, sentimentul comun de a lucra împreună pentru a face faţă provocărilor dramatice cu care ne confruntăm", a explicat el.

Din martie, din cauza pandemiei, ONU a funcţionat în cea mai pare parte în formă virtuală, iar diviziunile din Consiliul de Securitate s-au adâncit, în special între SUA şi China, membri permanenţi în Consiliul de Securitate alături de Rusia, Franţa şi Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sărbătorirea celei de-a 75-a aniversare a ONU trebuie să fie o oportunitate "de a reinventa împreună lumea pe care o împărţim" a spus Antonio Guterres. Pentru aceasta "avem nevoie de un multilateralism eficient care să funcţioneze ca un instrument de guvernare globală acolo unde este nevoie".

Carta ONU a fost semnată la San Francisco pe 26 iunie 1945 şi a intrat în vigoare la 24 octombrie 1945.

Prezentând o broşură intitulată "Salvare de vieţi, protejare a societăţilor, recuperare mai bună", care prezintă acţiunile întreprinse împotriva pandemiei noului coronavirus şi trasează o foaie de parcurs pentru viitor, Antonio Guterres a subliniat necesitatea inovării. "Nu putem să ne întoarcem la situaţia anterioară şi să recreăm pur şi simplu sistemele care au înrăutăţit criza. Trebuie să reconstruim mai bine societăţi şi economii mai durabile, mai inclusive şi mai echitabile între sexe", a spus el.

Potrivit acestuia, prin urmare, nu există niciun motiv pentru includerea cărbunelui în planurile de relansare a ţărilor. "Este timpul să investim în surse de energie care să nu polueze, să nu creeze emisii (de gaze cu efect de seră), să genereze locuri de muncă decente şi să economisească bani".

Priorităţile pentru viitor sunt clare: "acces universal la sănătate, consolidarea solidarităţii între popoare şi naţiuni, regândirea economiei globale împotriva inegalităţii". La 75 de ani de la adoptarea Cartei ONU, "trebuie să reimaginăm modul în care naţiunile cooperează", a insistat secretarul general al organizaţiei.

Deşi Consiliul de Securitate al ONU s-a dovedit incapabil să adopte o rezoluţie care să îi susţină demersurile, Antonio Guterres a salutat faptul că apelul său din 23 martie pentru o încetare a focului la nivel global a fost auzit. Acesta a fost susţinut de aproape 180 de ţări (din cele 193 de state membre ale ONU), de peste 20 de grupări armate, de lideri religioşi şi milioane de membri ai societăţii civile, a afirmat Antonio Guterres, care a recunoscut absenţa unei concretizări pe teren a apelului său. În Yemen şi Libia, în această perioadă violenţele chiar s-au intensificat.

Timp de 75 de ani, ONU şi-a demonstrat capacitatea de a ajuta ţările lumii să se confrunte cu problemele şi "nu a existat nicio confruntare majoră între marile puteri aşa cum a fost" cazul celor două războaie mondiale din secolul XX, a observat secretarul general al ONU.

Astăzi, se asigură alimente pentru "87 de milioane de oameni din 83 de ţări şi sunt furnizate vaccinuri pentru jumătate din copiii lumii, salvând trei milioane de vieţi în fiecare an". De asemenea, ONU are grijă de 80 de milioane de refugiaţi şi persoane strămutate, ajută peste două milioane de femei şi fete să evite complicaţiile provocate de sarcini şi naşteri şi încearcă să păstreze pacea prin aproximativ 40 de misiuni politice sau operaţiuni ale "căştilor albastre".

Sursa: Agerpres