Anul acesta, cei care au rămas fără job au la dispoziţie 2.400 de cursuri de formare profesională plătite de stat. Tot de la buget sunt achitate şi manualele, şi transportul cursanţilor de criză.
Statul va finanţa, anul acesta, formarea profesională a aproape 45.000 de persoane, dintre care peste 40.000 de şomeri. Astfel, cei care au rămas fără job şi au o ocupaţie care nu mai are căutare pe piaţa muncii au la dispoziţie 2.400 de cursuri de formare profesională pentru a învăţa o meserie nouă şi căutată.
Potrivit legii, cursanţii beneficiază, în afară de pregătirea teoretică şi practică gratuită, de rechizite şi materiale de instruire, de manuale, dar şi de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice, dacă este cazul. În plus, statul oferă, pentru traseul de la domiciliu la sediul unde au loc cursurile, abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, decontarea cheltuielilor de transport.
„Persoanele care nu se pot deplasa zilnic la şcoală sau cele care locuiesc la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de aceasta beneficiază, pe perioada cât participă la pregătire, de cazare şi de bani de masă, ca şi bugetarii trimişi în delegaţie”, au adăugat oficiali ai Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Meserii căutate: turism, panificaţie sau contabilitate
Anul acesta, meseriile dorite de angajatori, pentru care ANOFM asigură financiar cursuri de formare, vizează domenii ca turismul, construcţiile, panificaţia, textilele, auto, dar şi contabilitatea, informatica sau limbile străine.
„Noi asigurăm cursuri pentru asfaltatori, contabili, ba by sitter, bucătari, cofetari, electricieni şi me canici auto, frizeri, manageri de proiect, agenţi de pază sau peisagişti. În plus, se pot specializa în utilizarea calculatorului, comunicarea în limbi străine, în comerţ, îngrijirea la domiciliu sau chiar în administrarea unei pensiuni turistice”, explică specialiştii.
Practic, agenţiile de ocupare analizează ofertele angajatorilor şi stabilesc, anual, lista cu meseriile cele mai căutate, care cresc şansele şomerilor de a se angaja. MENTALITATE
Românii vor la pensie din aceeaşi meserie
Deşi, în prezent, România are peste 760.000 de şomeri, bugetul ANOFM are alocaţi doar în jur de 29.000 de lei, şi, ca atare, anul acesta poate susţine costurile doar pentru aproape 5% dintre aceştia, mai exact pentru 45.000 de persoane, potrivit Planului de Formare stabilit de instituţie.
Directorul Agenţiei de Ocupare Cluj, Daniel Don, spune că, dacă în urmă cu câţiva ani banii pentru formarea profesională rămâneau necheltuiţi, anul acesta a crescut foarte mult numărul şomerilor, deci şi al doritorilor de cursuri. El a adăugat că, pentru 2010 sunt bani pentru a asigura cursurile a 500 de persoane, deşi judeţul are în prezent 15.000 de şomeri.
„Cererea e destul de mare anul acesta şi datorită faptului că piaţa se reaşază, pentru că nu se mai caută aceleaşi meserii ca în anii trecuţi. De exemplu, nu mai sunt la fel de căutate specializările din domeniul construcţiilor. Când îi luăm în evidenţă, şomerii sunt evaluaţi, li se face un profil de carieră, dar şi unul psihologic, aşa că ne dăm seama cine se potriveşte meseriilor cerute de piaţă, pentru care se organizează cursuri. În afară, schim barea meseriei se face o dată la şapte ani, e o mentalitate mai deschisă, însă în România s-a împământenit ideea de a ieşi la pensie cu aceeaşi meserie”, explică directorul Agenţiei de Ocupare de la Cluj, Daniel Don.
5% dintre şomeri, adică 45.000 de persoane, pot fi şcoliţi în acest an de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă
„Cererea e destul de mare anul acesta şi datorită faptului că piaţa se reaşază.“ DANIEL DON director Agenţie de Ocupare, Cluj