Belarus a sărbătorit, sâmbătă, cu fanfară, evenimente publice și cu o mare paradă militară, 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, în ciuda pandemiei care a îmbolnăvit 21.000 de bieloruși și a ucis 121.
Ca în fiecare an, la 9 mai, această fostă republică sovietică, condusă autoritar de președintele Aleksandr Lukașenko, și-a etalat cu mândrie capacitățile militare, organizând o defilare la care au participat nu mai puțin de 4000 de soldați, zeci de echipamente de luptă și avioane.
Aleksandr Lukașenko, care se află la putere din 1994, a asistat la parada din capitala Minsk alături de înalți responsabili ai statului, într-o tribună izolată.
De regulă prezenți la astfel de ceremonii, nici unul din copiii lui Lukașenko, îm special Nikolai, deseori prezentat ca un potențial succesor al tatălui său, nu au asistat la paradă.
Organizația Mondială a Sănătății a cerut găsirea de „soluții alternative” pentru sărbătorirea celor 75 ani de la victoria sovietică în cel de-al doilea Război Mondial, pentru a „nu pune în pericol viețile oamenilor”.
De partea sa, Lukașenko a judecat că este „inadmisibilă” anularea festivităților într-o țară care „a purtat pe umeri povara celui mai distrugător război din secolul 20”, scrie Boursorama.
În privința pandemiei Covid-19, Lukașenko a calificat-o drept o „psihoză”. De altfel, de la debutul pandemiei, șeful statului a pus constant la îndoială această pandemie, cu toate că 21.000 de persoane sunt infectare cu virusul SARS-CoV-2 în Belarus și 121 au decedat.
Anterior, Lukașenko a declarat că muncile agricole, condusul tractoarelor, sunt remedii clare împotriva noului coronavirus.
Spre deosebire de Rusia vecină, care a amănat festivitățile pentru o dată încă necunoscută și s-a mulțumit cu o defilare aeriană și cu un discurs sobru al lui Vladimir Putin.
Tot spre deosebire de Rusia, Belarus, țară care numără nouă milioane de locuitori, nu a dispus măsuri restrictive, și-a menținut campionatul de fotbal, nu a închis comerțul, bisericile și restaurantele.