O discuție interesantă pe Dimineața Astrologilor. HOROSCOPUL LUI DOM' PROFESOR  

O discuție interesantă pe Dimineața Astrologilor. HOROSCOPUL LUI DOM' PROFESOR    

- Eu am apărat întotdeauna o astrologie nedeterministă: cred în liberul arbitru al tuturor, chiar dacă nu toată lumea îl folosește și unii oameni se găsesc literalmente „aruncați” în zodia lor. Datoria astrologului profesionist este tocmai acela de a ajuta persoana respectivă să-și (re)găsească autonomie și capacitate deplină de luare a deciziilor, să își ia înapoi cârma viații în evitând dependența.

- Mi se pare că există o ambiguitate între încurajarea autonomiei și referința la Karma; cel puțin dacă noțiunea de Karma nu este bine definită și explicată. Părerea mea este că scamatoria cu Karma îi stă bine numai în spațiul budist. Problema există mai ales în cazul în care cuvântul Karma este transmis diferit și în care publicul larg nu este sau nu este capabil să înțeleagă despre ceea ce este vorba.. Este și rămâne delicat, chiar periculos, să sugerezi că anumite situații trăite sau un mod particular de abordare a cadrului propriei vieți sunt condiționate, chiar determinate de alegeri, acte, decizii luate într-o dimensiune (o altă viață) despre care nu se poate verifica nimic.

- Mi se pare aici că este mai presus de toate o chestiune de convingere personală și, până la urmă, din păcate, putem greși și răni cu orice instrument, nu numai cu astrologia vedică: hipnoză, tehnici spirituale diferite, anumite terapii cognitive de evitat… da, aș da câteva exemple (dar aș putea vorbi de fizioterapie în echivalență spirituală) pot fi la fel de devastatoare dacă sunt utilizate necorespunzător sau dacă instrumentul nu este potrivit situației și nevoilor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

- Evident că ai dreptate. Cu toate acestea, cred că problema cu orice disciplină nereglementată este aceea că instrumentul este disponibil oricui dorește să-l folosească. Oricine se poate declara ”astrolog”, din nefericire, sau tocmai acesta a fost scopul. Problema devine amplificată atunci când știm că gramatica astrologică este relativ accesibilă în comparație cu o serie de discipline „psihice” (sau medicale) (am urmat mai multe instruiri în Gestalt, sinteza psiho, PNL și analiza tranzacțională și livrarea de '' acolo se gestionează strict o certificare de adecvare). În plus, publicul pentru astrologie este destul de des - și credul, vulnerabil. Atâtea motive pentru a aspira la un cadru; principiul este „curățarea” impostorilor și escrocilor din disciplina noastră dacă aspirăm la o privire mai puțin critică din exterior. Dacă nu alege cineva să considere că astrologia este o disciplină matură, autosuficientă și capabilă să trăiască în vid.

- Însăși noțiunea de inconștient a fost, în plus, pusă în discuție de câțiva ani de către persoane care nu puteau fi mai serioase: această invenție freudiană, la fel de atrăgătoare, este, până la urmă, doar o interpretare a funcționării creierului. Și ca orice interpretare, ea poate fi contestată, pusă la îndoială.

- Cu siguranță, și voi adăuga că neuroștiințele și descrierea lor a funcționării creierului nostru, concepute ca un simplu organ supus funcțiilor fizice, chimice și electrice, sunt  punse în discuție - și noțiunea de „subiect” - și psihanaliză. În Franța și State se desfășoară în special dezbateri puternice și două logici se ciocnesc: cea a raționalismului științific și cea semantică, a „legilor” limbajului. Între aceste două viziuni ale omului, unde să localizezi astrologia?

- Principalul lucru mi se pare că este „nu impun nimic”: personal, nu doar că îmi adaptez munca la cerere (și, prin urmare, nu aș vorbi niciodată despre karma cuiva care nu o solicită) dar este și intenția pe care o punem în urmă: închiderea persoanei sau încercarea de a o elibera, făcând-o dependente sau, dimpotrivă, autonome. Toate tehnicile de dezvoltare umană trebuie să răspundă la această întrebare.

- Evident!