350.000 de cetăţeni ai UE, repatriați din străinătate
- Tudor Borcea
- 2 aprilie 2020, 23:24
Aproximativ 350.000 de cetățeni ai Uniunii Europene (UE), blocați în străinătate din cauza restricțiilor de călătorie legate de coronavirus au fost repatriați. 250.000 sunt încă blocați în afara blocului comunitar.
Uniunea Europeană a venit în sprijinul statelor membre și ale unor țări vecine, între care Marea Britanie, Norvegisa și Islanda, pentru a-i repatria pe călătorii ale căror zboruri retur au fost anulare din cauza pandemiei Covid-19, scrie AFP.
UE a creat o echipă specială în cadrul serviciului de protecţie civilă pentru a se ocupa de repatrieri, în contextul în care companiile aeriene din lumea întreagă au anulat numeroase zboruri în urma impunerii de restricţii de călătorie şi a prăbuşirii numărului de pasageri, scrie și Agerpres.
Un înalt responsabil european a spus că, de la începutul crizei, circa 600.000 de persoane au cerut ajutor pentru a se întoarce acasă, fie prin ambasada lor, fie prin misiunile UE din străinătate.
„Dintre cei 600.000, circa 350.000 s-au putut întoarce, însă 250.000 de cetăţeni europeni au rămas în continuare în afara frontierelor”, a explicat oficialul citat.
Întoarcerile s-au făcut în principal prin zboruri comerciale sau prin curse charter organizate de guverne naţionale. Numai unul din zece zboruri a fost organizat de unitatea de gestionare a crizei a UE.
De exemplu, guvernul belgian a spus că a organizat "peste 25 de zboruri de repatriere", în special pentru a aduce persoane blocate în Maroc sau în alte destinaţii turistice din bazinul mediteranean.
Echipa europeană a coordonat eforturile între statele membre şi a constituit o listă de 25 de ţări problematice, însoţită de un sistem de clasificare pe culori, în funcţie de complexitatea repatrierii.
Cele 250.000 de cazuri în aşteptare includ „repatrieri mai complicate, în ţări mai dificile sau în circumstanţe mai tensionate”.
O parte a efortului UE a constat în a convinge ţările să-şi lase deschise spaţiul aerian şi zonele de tranzit pentru a permite circulaţia călătorilor.
Miniştrii de externe din UE urmează să aibă o videoconferinţă vineri pentru a discuta despre aspecte internaţionale ale crizei coronavirusului, în special despre ce poate fi făcut pentru a susţine cele mai sărace ţări în lupte împotriva pandemiei, în urma căreia au murit deja aproape 50.000 de persoane în întreaga lume.