Evenimentul Zilei > Economie > 34 de puncte de lansare. Oltenii şi-au luat rachete
34 de puncte de lansare. Oltenii şi-au luat rachete

34 de puncte de lansare. Oltenii şi-au luat rachete

Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor a încheiat un contract subsecvent de furnizare rachete antigrindină RAG 96 în valoare de 1,34 milioane de lei, fără TVA, potrivit unui anunţ de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Contractul a fost atribuit prin negociere fără anunţ de participare cu SC Electromecanica Ploieşti SA, întrucât produsele pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice. Rachetele urmează a fi livrate în Prahova, Iaşi, Vrancea şi Oltenia.

Conform descrierii de pe pagina de internat a companiei, racheta antigrindină RAG-96 este destinată pentru introducerea în nori a unor substanţe active speciale în scopul producerii artificiale de nuclee active. Astfel, prin arderea unei compoziţii pirotehnice speciale ce conţine compuşi iodaţi (AgI, KI) se generează aerosoli care sunt ejectaţi prin orificiile prevăzute în carcasa componentei utile. Aceşti aerosoli, acţionează în interiorul norilor generatori de grindină, prevenind formarea acesteia.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea declara la începutul lunii februarie că a început dezvoltarea sistemului antigrindină, iar până la sfârşitul anului vor exista 60 de puncte de lansare din trei puncte de comandă operaţionale.

"Am început şi programul antigrindină. Este în derulare, iar la 15 aprilie vor fi 34 de puncte de lansare operaţionale. Acum avem 23 şi vom mai termina 11, iar până la sfârşitului anului încă 26. În total, vom avea 60 de puncte de lansare cu trei centre de comandă operaţionale şi vom creşte suprafaţa protejată de la 280.000 de hectare la 500.000 de hectare. La anul vrem să ajungem cu 835.000 de hectare protejate. Vom începe şi cu stimularea precipitaţiilor, dar aceasta este o etapă mai dificilă şi încă nu avem conturate soluţiile din punct de vedere ştiinţific", a adăugat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.