33 de localităţi din Republica Moldova au „surori” şi „fraţi” gemeni în România

33 de localităţi din Republica Moldova au „surori” şi „fraţi” gemeni în România Sursă foto: expresul.md

Jurnaliști de la o publicație locală din Republica Moldova au descoperit o serie de localități cu denumiri omonime, situate în Basarabia și România. Numărătoarea a început cu centrele raionale: Ungheni – Ungheni, Călăraşi – Călăraşi, pe un mal și pe altul ale Prutului. „De la Sculeni, localitate din Basarabia – până la Oradea, există o serie de localităţi cu aceleaşi nume.

Am trecut pe lângă Sineşti… Nu, nu cel din raionul Ungheni, ci din judeţul Iaşi, iar la capătul celălalt al României, ne-am pomenit, la… Ungheni. La întoarcerea acasă, am numărat 33 de localităţi din raioanele Ungheni și Călăraşi, care au câte una sau mai multe „surori” sau „fraţi” gemeni peste Prut”, conform expresul.md.

Călăraşiul și Ungheniul din Republica Moldova au câte patru „fraţi” peste Prut

„Călăraşiul moldovenesc este bogat, are patru „fraţi”. Unul dintre ei i-a devenit foarte apropiat. Centrul Judeţean Călăraşi, cu ani în urmă, s-a înfrăţit cu centrul raional Călăraşi şi, de atunci, dezvoltă o colaborare frumoasă. Mai există, în România, localităţi cu numele Călăraşi, în judeţele Botoşani, Cluj şi Dolj.

Călărașiul basarabean

Călărașiul basarabean

Şi Ungheniul basarabean are patru „fraţi”. Cu unul dintre ei a constituit, cândva, o singură localitate. Prutul o străbătea, fără să despartă sătenii. Acum sunt despărţiţi. Ungheniul din stânga a devenit oraş, cu o populaţie de circa 40 de mii de locuitori. Ungheniul din dreapta Prutului a rămas un sătuc, în care locuiesc peste 1500 de oameni. În urmă cu cinci ani, s-a încercat o apropiere dintre localitățile respective întrăinate, dar fără prea mare succes. Celelalte localităţi cu numele Ungheni se află în judeţele Neamţ, Argeş, Mureş”,  informează jurnaliștii basarabeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

18 localități din raionul Ungheni și tot atâtea cu denumiri omonime există în România

Dintre cele 74 de localităţi din raionul Ungheni 18 au fraţi şi surori gemene peste Prut, conform autorilor. „Sculeni – pe-un mal, Sculeni – pe altul. Costuleni – pe stânga, Costuleni – pe dreapta. Floreştiul din actuala Republică Moldova are 14 „fraţi” gemeni, în judeţele Bacău, Botoşani, Vaslui, Alba, Bistriţa-Nasăud, Buzău, Cluj, Gorj, Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Prahova, Sibiu și Tulcea. Nici Petreştiul nu se lasă. Există sate cu aceeași denumire la Iaşi, Bacău, Vrancea, Alba, Argeş, Cluj, Dimboviţa, Gorj, Hunedoara și Satu Mare.

Orașul Ungheni

Valea Mare o găsim nu doar în Republica  Moldova, ci şi în următoarele județe ale României: Olt, Vâlcea, Covasna, Bacău sau Dâmboviţa. Apoi, Stolniceni e situat și în Botoşani, şi Vâlcea. Sineşti – în Iaşi şi Vâlcea, Corneşti – în Cluj şi Timiş, Măcăreşti – în Iaşi şi Alba, Mânzăteşti – în Vaslui şi Iaşi,  iar Todireşti – în Iaşi, Suceava şi Vaslui. Blindeşti este şi în Botoşani, Buciumeni – în Dâmboviţa, Bumbăta – în Vaslui, Măgurele – în Prahova, Mănoileşti – în Botoşani, Moreni – în Iaşi, Neamţ, Dâmboviţa, Dolj, iar Negureni – la Constanţa.

Nouă localități călărășene, „surori”  gemene cu cele ale unor români  din Țară

Autorii micii investigații ne mai spun că „fraţi” şi „surori” gemene mai au nouă localităţi ale raionului Călăraşi. Lider la acest capitol este Buda. Sate cu acelaşi nume pot fi întâlnite în județele Bacău, Botoşani, Iaşi, Suceava, Vaslui, Vrancea, Buzău, Prahova, Giurgiu și Vâlcea. Iar Frumoasa codrilor din Călărași are „surori” gemene în Bacău, Suceava, Harghita,Teleorman, iar Horodişte – în Botoşani şi Iaşi. Mândra este mândră şi în Argeş, Braşov, Sibiu, iar Palanca  o regăsim în Bacău, Giurgiu şi Prahova. Rădeni avem şi în Botoşani, Neamţ, Iaşi. Dacă vrem să ajungem la Sadova, trebuie să precizăm la care anume: la cea din raionul Călărași sau din județele Suceava sau din Dolj. Săseni e situat și în Galaţi, Seliştea – și în Botoşani şi Arad,  potrivit expresul.md.