300 de euro pentru a intra în faţă la RAR

300 de euro pentru a intra în faţă la RAR

În curtea instituţiei, bişniţarii se oferă să le aranjeze şoferilor o programare înainte de 15 decembrie, când se majorează taxa de poluare.

Sute de sibieni care şi-au cumpărat maşini second-hand „au invadat“ sediul Registrului Auto Român în speranţa că vor reuşi să-şi urce autoturismele pe rampă şi să scape de stresul înmatriculă rii lor înainte de 15 decembrie, când taxa de poluare ar trebui să se tripleze.

De nervii întinşi la maximum au început să profite bişniţarii, care îşi racolează clienţii chiar din curtea RAR şi le promit că, pentru suma modică de 300 de euro, pot fenta programările oficiale. „Am io relaţii şi vă rezolv de programare“

Încă de la poarta instituţiei, sibienii sunt invitaţi politicos să sune la un număr de telefon pentru a stabili o programare, care nu poate fi fixată mai devreme de februarie 2009. Cei care fac însă câţiva paşi prin curtea RAR, aşa cum au făcut reporterii EVZ, au surpriza să afle că ar exista o variantă de ocolire a programărilor.

Un tânăr cu ochelari de soare spune că poate obţine o programare mai rapidă, înainte de 15 decembrie, pentru un onorariu de 300 de euro. „Nu îmi daţi niciun ban acum. Întâi vă rezolv şi apoi daţi banii. Asta dacă vreţi să faceţi actele, dacă nu, nu e supărare“, îşi prezintă tânărul oferta.

La nici 20 de metri mai încolo, un bărbat de aproximativ 30 de ani se oferă şi el să ajute, tot pentru aproximativ 300 de euro.

„Mai mult de 300 nu vă costă. Am io relaţii şi vă rezolv de programare. Nu vă pot spune cum fac, da’ ce mai contează dacă vă rezolv? Numai să îmi ziceţi repede, că uite mai am trei persoane şi o să rezolv pentru toţi o dată. Banii îi daţi după ce primiţi actele“, spune bărbatul.

Directorul RAR Sibiu, Ioan Opriş, exclude din start varianta că programă rile făcute de angajaţii săi ar putea fie „aranjate“ în vreun fel. Însă recunoaşte că, în ultima vreme, a observat tot felul de indivizi, un fel de „brokeri“, care racolează diferite persoane.

„Sunt persoane care vor să facă bani pe spinarea neştiutorilor. Am mai avut astfel de cazuri şi acum jumătate de an. Am văzut în ultima vreme tot felul de indivizi care se tot perindă mereu pe aici pe la RAR. Sunt indivizi care sunt un fel de racolatori sau brokeri, care au reţele prin judeţ şi se oferă să facă actele de înmatriculare contra unei anumite sume de bani, pentru că se ştie că la RAR nu trebuie să vină proprietarul maşinii. Dacă ei reuşesc să fraierească oamenii este treaba lor“, conchide Ioan Opriş.

DIN ŢARĂ Programări suspendate la Timişoara Cluj. Directorul RAR Cluj, Marius Pop, a declarat, ieri, că în ultimele zile s-au efectuat 330 de operaţiuni zilnic. „Ne-am depăşit capacitatea de 1,7 ori. Predomină, în general, maşinile aduse din străinătate“, adaugă directorul RAR Cluj. Galaţi. La sediul RAR Galaţi se înregistrează zilnic 100 de noi solicitări de înscriere a autoturismelor. „M-au programat abia peste o lună, din cauza numărului mare de solicitări“, mărturiseşte Doina Parfene. Iaşi. Şoferii care vor să-şi înmatriculeze maşinile au de aşteptat până în 2009. „Până la sfârşitul anului, vor face RAR-ul doar cei care s-au programat înainte de 5 decembrie. Nu se mai fac suplimentări de locuri“, spune Octavian Varvara, şeful RAR Iaşi. Timişoara. „Nu se mai fac programări până la intrarea în vigoare a noii taxe. Până sâmbătă, instrumentăm doar acele maşini care au fost programate deja, respectiv între 100 şi 120 zilnic. Alte programări nu se fac“, susţine şeful RAR, Dan Tulvan.

Ne puteți urmări și pe Google News