30 de ani de la Revoluție. Ședință solemnă în Parlament - UPDATE
- Andrei Ilinca
- 16 decembrie 2019, 08:53
Luni, de la ora 12:00, Camera Deputaților și Senatul se vor reuni în ședință solemnă pentru marcarea a 30 de ani de la începerea Revoluției. Este pentru prima dată când ședința solemnă este ținută pe 16 decembrie, momentul începerii evenimentelor de la Timișoara.
UPDATE - Președintele Klaus Iohannis a vorbit în plenul Parlamentului despre necesitatea de aflare a adevărului.
„Aflarea adevărului reprezintă o necesitate pentru victime și urmașii lor, pentru români, pentru viitorul nostru comun. O democrație veritabilă este construită pe bazele adevărului și ale dreptății, iar această restanță majoră a justiției române reprezintă o fantomă care ne va urmări pe toți multă vreme de acum încolo. Așadar, justiția trebuie să stabilească adevărul și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați”, a declarat Klaus Iohannis.
El a mai spus că printr-un efort colectiv s epoate crea o societate prosperă, cu instituții funcționale.
„Rezultatele votului au demonstrat că România este o țară democratică. Dinamica acestui an a arătat că românii, indiferent că trăiesc în țară sau în afara ei nu își uită valorile. Alegerile din 2019 au validat tot ce am realizat împreună în acești 30 de ani. Pe acest efort colectiv se poate crea o societate trainică și prosperă în care instituțiile să fie funcționale, magistrații să înfăptuiască justiția, antreprenorii să respecte principiile de piață, presa să fie liberă și să își exercite rolul de câine de pază al democrației”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis în plenul Parlamentului.
„În cele trei decenii care au trecut de la căderea comunismului, România și-a câștigat locul binemeritat în rândul națiunilor democratice, a aderat la Uniunea Europeană, este membru NATO, iar cetățenii au învățat să își apere drepturile și interesele, să sancționeze rapid acțiunile care aduc atingere valorilor în care cred şi să participe activ la viața cetății. Cu toate acestea, printre proiectele noastre naționale întemeiate pe idealurile Revoluției Române sunt încă multe pe care le mai avem de dus la bun sfârșit. Nu am însă nici o îndoială că vom reuși să le realizăm cu succes pe toate, cu o singură condiție esențială, aceea de a fi uniți. Doar împreună putem reconstrui această țară! Doar împreună vom reașeza valorile în societatea noastră! În ultimii ani, tentativele disperate ale unor politicieni de a promova cultura minciunii și de a călca în picioare principiile și valorile europene au eșuat lamentabil. Folosind un drept câștigat prin sânge - votul - românii au trasat clar direcția pe care țara noastră trebuie să o urmeze. Este un drum de la care nu avem voie să ne mai abatem!”
„Având în vedere rolul istoric determinant pe care Revoluţia l-a avut, precum şi faptul că Parlamentul României are datoria morală de a omagia jertfa eroilor Revoluţiei Române care s-au sacrificat pentru răsturnarea regimului dictatorial, propunem ca Parlamentul să marcheze acest important moment istoric prin organizarea unei şedinţe comune solemne consacrate împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română”, se arată în Memorandumul intern aprobat de conducerea Parlamentului.
La tribuna Parlamentului vor susține discursuri şeful statului, Klaus Iohannis, preşedinţii celor două Camere - Teodor Meleşcanu (Senat) şi Marcel Ciolacu (Camera Deputaţilor) -, premierul Ludovic Orban, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.
Printre cei invitaţi la eveniment se numără foşti şefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, Patriarhul BOR, Arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice şi greco-catolice, preşedinţii Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, guvernatorul BNR, Avocatul Poporului, preşedintele Academiei Române, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP şi STS, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.
La 16 decembrie 1989, începe la Timişoara revoluţia care avea să provoace căderea comunismului în România, potrivit volumului "România 1989-2005. O istorie cronologică" de Stan Stoica (Ed. Meronia, 2005).
În acea zi, mai mulţi credincioşi din oraş demonstrau paşnic, în jurul Catedralei reformate din Piaţa Maria, faţă de o decizie judecătorească prin care pastorul reformat László Tokés urma să fie evacuat şi mutat în altă localitate. Mişcarea avea să se extindă, la aceasta aderând studenţi, muncitori şi alţi locuitori ai Timişoarei. Se formează coloane de timişoreni care se îndreaptă către centrul oraşului. Izbucneşte, astfel, o revoltă anticomunistă pe fondul scăderii dramatice a nivelului de trai al populaţiei, ca şi al destrămării sistemului comunist european în fostele ţări socialiste, potrivit Agerpres.