Republica Moldova. S-au împlinit 30 de ani de când Republica Moldova are Constituție. Evenimentul a fost marcat de Asociația Obștească „Institutul Justiției Constituționale”, în parteneriat cu Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”.
Astfel s-a organizat p conferință științifică aniversară națională, cu motto-ul „30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova: realizări, probleme și perspective”.
30 de ani de la adoptarea Constituției din Republica Moldova
La evenimentul respectiv au participat foști președinți ai țării, ex-prim-miniștri, personalități de referință din domeniul juridic al Republicii Moldova. Dar și membri ai grupului de lucru pentru elaborarea Constituției și ex-deputați – votanți ai Constituției, reprezentanți ai mediului academic, ai autorităților publice, organizații ale societății civile, diplomații moldoveni, magistrați, avocați, notari publici, consilieri juridici și doctoranzi, alți specialiști în drept, personalități din afara granițelor țării.
Fost președinte al Basarabiei, Petru Lucinschi, a vorbit despre rolul fundamental pe care îl are Constituția. „Au trecut 30 de ani, iar din punct de vedere al nivelului științific și al normelor privind libertățile și drepturile omului, statul de drept este reflectat la un nivel foarte înalt.
Avem opinia multor savanți și politicieni din lume care declară că Constituția Republicii Moldova reflectă cele mai înalte cerințe pentru dezvoltarea acestui stat. Altceva, avem probleme cu implementarea și executarea, problemă înregistrată nu doar în Republica Moldova”, a spus fostul lider de la Chișinău.
„Mă bucur că pe noi ne interesează și ne deranjează cum se implementează Constituția. Această conferință este o încercare de a atrage atenția asupra acestui aspect”, a mai afirmat Lucinschi.
Voronin, nemulțumit de direcția europeană
Un alt fost președinte, Vladimir Voronin, a vorbit despre schimbările operate în Constituție în ultima perioadă. „
Uitați-vă, am un document de o pagină și jumătate cu modificările făcute în Constituție începând cu 2016, nu din 2009. Niciuna dintre aceste modificări nu a fost conformă cu Constituția. Curtea Constituțională a fost transformată în slujitoarea actualei puteri. De aceea, prima măsură care trebuie luată este să punem o lacăt mare pe clădirea Curții Constituționale. Nicio structură europeană sau altă țară nu trebuie să ne dicteze ce să facem în Constituție”, a spus unul dintre oamenii Kremlinului.
sursa: noi.md.