Pastorii rețelei California Church United, care reprezintă aproape 2.5 milioane de credincioși, au anunțat joi că intenționează să redeschidă bisericile pe 31 mai și să nu mai aștepte faza a treia prevăzută de guvernator pentru redeschiderea bisericilor alături de saloane și sălile de sport, scrie Fox News, preluat de tribuna.us..

Liderii religioși au ales data de 31 mai deoarece marchează Rusaliile și „nașterea Bisericii creștine” , fiind o zi potrivită pentru „renașterea” serviciilor religioase.

„Bisericile noastre sunt parte a soluției, nu a problemei”, a declarat Danny Carroll, pastor senior la Water of Life Community Church.

„Suntem o componentă esențială a întregii situații și am fost ocoliți, împinși în lateral și considerați neesențiali”.

Matt Brown, un alt pastor din California, a criticat decizia guvernatorului de a considera bisericile ca fiind neesențiale pe timpul pandemiei.

„Nu ne-a întrebat. Și-a depășit continuu atribuțiile. Și trebuie să facă un pas înapoi și să declare că Biserica este o parte esențială a ceea ce suntem noi ca americani, a ceea ce facem ca locuitori ai Californiei”.

Marți, un judecător federal a decis că guvernatorul Newsom a avut dreptul să interzică întrunirile bisericilor în interesul sănătății publice în timpul pandemiei de coronavirus.

„Teama noastră este pur și simplu aceasta: adunările mari de oameni într-un spațiu închis, ele reprezintă o îngrijorare pentru noi”, a declarat guvernatorul Newsom. „Lucrăm la o serie de măsuri pentru distanțarea socială și colaborăm cu liderii religioși cu privire la măsurile unice din facilitățile lor. Nimic nu este bătut în cuie”.

Închiderea lăcașurilor de cult din toată țara a ridicat semne de întrebare cu privire la constituționalitatea ordinelor și dacă acestea încalcă libertățile civile, determinându-l pe procurorul reneral William Barr să intervină în cazurile de încălcări ale libertății religioase, implicând tot aparatul departamentului de Justiție, cel mai recent în Virginia.