28 de inculpați din dosarul Panama Papers, achitaţi din lipsă de probe

Panama-papers / sursa foto: wikipedia

Au fost achitaţi 28 de inculpați din scandalul financiar Panama Papers, care a zguduit în 2016 lumea politicii și a divertismentului. De atunci, în paradisul fiscal din Panama s-au schimbat multe lucruri.

Achitări în dosarul Panama Papers

La opt ani de la lansarea bazei de date cunoscută sub numele de „The Panama Papers” de către firma de avocatură panameză Mossack-Fonseca, au fost achitați cei 28 de inculpați din dosarul care a stârnit un scandal financiar internațional, printre aceştia numărndu-se şi avocatul de origine germană Jürgen Mossack.

Potrivit instanței competente din Panama City, probele nu au fost suficiente pentru a-i condamna pe inculpați, acuzați, printre altele, de spălare de bani prin înființarea a 215.000 de companii-fantasmă în paradisuri fiscale.

Decizie scandaloasă a judecătorului

Judecătorul a decis că pe de o parte, lanțul de probe nu era de încredere și, pe de altă parte, probele erau insuficiente și neconcludente. „Panama Papers” au fost publicate în 2016 de un grup de câteva sute de jurnalişti. Scandalul rezultat a pus în pericol multe cariere politice.

Datele au fost transmise publicaţiei Süddeutsche Zeitung și Consorțiului Internațional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) din SUA în 2015. Peste patru sute de jurnalişti din peste o sută de instituţii media au participat la investigaţia ale cărei rezultate au fost publicate în aprilie 2016.

Documentele publicate includ 2,6 terabytes de date. Prelucrarea acestora a fost iniţiată de jurnalişti sub coordonarea Consortiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie. Primele constatări au fost publicate în primăvara lui 2016 în articole care au stârnit scandaluri și dosare penale în întreaga lume.

Protagoniștii Panama Papers

Lista includea nume de miliardari, vedete ale sportului și politicieni. În scandal au fost implicate şi numeroase celebrități, inclusiv prim-ministrul islandez Sigmundur Gunnlaugsson și prim-ministrul pakistanez Nawaz Sharif.

După publicare, au fost lansate nenumărate investigații în întreaga lume, iar sistemul bancar offshore din Panama a suferit o lovitură gravă. A fost nevoie de opt ani pentru ca dosarul să ajungă în instanță.

Printre inculpați se numără Jürgen Mossack și regretatul Ramón Fonseca Mora, cei doi fondatori ai firmei de avocatură. care a supraviețuit scandalului timp de trei ani și a fost apoi închisă în 2018.

După izbucnirea scandalului, Panama a adoptat o serie de legi, însă țara din America Centrală continuă să rămână pe lista neagră a paradisurilor fiscale a Uniunii Europene. Din 2019, în Panama evaziunea fiscală în Panama cu închisoarea, dar numai dacă suma depășește 300.000 de dolari.

Netflix a produs un film despre scandal cu Meryl Streep, Gary Oldman și Antonio Banderas în rolurile principale, potrivit Euronews.

(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)