27 aprilie. Media și cultura în carantină. Oprirea răspândirii știrilor false. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

27 aprilie. Media și cultura în carantină. Oprirea răspândirii știrilor false. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

În curierul de Bruxelles sunt două articole interesante. Iată, citez:

 

Trusted News Initiative (TNI) s-a format prin colaborarea principalelor agenții de informații și companii tehnologice care intenționează să identifice rapid și să oprească diseminarea știrilor false referitoare la COVID19.

 

Inițiativa a luat ființă anul trecut pentru a proteja publicul și utilizatorii de orice dezinformare, în special în perioadele sensibile cum sunt cele electorale.

 

Față de pandemia actuală, TNI și-a propus să pună la punct un sistem de alerte mutuale, al căror conținut va putea fi examinat rapid de către platformele partenere, iar editorii vor fi informați ca să nu repună în circulație, din greșeală, aceleași știri false.

Echipa Eurovision Social Newswire, care se ocupă de extragerea conținutului digital și social de pe web este în contact direct cu TNI. Fiecare alertă va fi difuzată către toți membri EBU de către Unitatea de Informații .

 

Partenerii care fac parte din Trusted News Initiative sunt: BBC, Facebook, Google, YouTube, Twitter, Microsoft, AFP, Reuters, EBU, Financial Times, The Wall Street Journal, The Hindu, CBC/Radio Canada, First Project, Reuters Institute .

 

Tony Hall, directorul general al BBC și președinte al EBU a declarat că: BBC și toți partenerii noștri se simt responsabili și doresc să ofere cele mai precise informații în această perioadă de criză. Este vital să avem acces la fapte pentru a ști cum să ne protejăm pe noi, familiile noastre și prietenii.

 

Noel Curran, directorul general al EBU a adăugat că : În timpul unor urgențe de asemenea amploare, nevoia de informații fiabile, bazate pe dovezi, este  mai mare ca oricând. Cu toate acestea, observăm propagarea unui val de dezinformare și de informații răuvoitoare, vehiculate, în special de platformele online, care amenință să zdruncine încrederea publicului și să provoace o anxietate suplimentară oamenilor. Inițiativa noastră subliniază rolul posturilor publice în lupta directă contra dezinformării și pentru furnizarea unui conținut precis pe care publicul să știe că poate conta.

 

Acum, ce să spun, este o inițiativă binevenită în isteria și panica produsă de unii jurnaliști, mai ales de televiziuni. Nu știam ce se întâmplă, de vreo câteva zile am primit emailuri cu avertizări asupra ”fake news” și a unor articole, incriminate. Este bine, repet, poate îi ține și după pandemie, o parte a presei a devenit un vector de vulnerabilitate a siguranței naționale din țările respective. Băse a avut dreptate, din nou!