26.000 de români au luat viză SUA în 2009. Cum primim și noi?
- Adam Popescu
- 7 aprilie 2010, 21:45
Legăturile puternice cu România garantează că nu dorim să emigrăm ilegal în Statele Unite și ne cresc șansele de a obține viza, spun MAE și ambasada americană într-o campanie de informare.
Solicitantul care dovedește că are motive serioase să se întoarcă în România are șanse mai mari de a obține o viză temporară pentru călătoria în SUA, explică ambasada americană la București și Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) într-o campanie de informare lansată ieri.
Ideea „legăturilor puternice” cu țara de reședință are la bază prevederea legii americane care spune că „toţi solicitanţii de viză temporară sunt consideraţi potenţiali imigranţi până când, în momentul solicitării vizei, demonstrează ofiţerului consular că nu au intenţia să emigreze în SUA”.
Campania de informare comună lansată ieri are drept scop implicit reducerea ratei de refuz a solicitărilor de viză SUA în România, condiție de bază pentru acceptarea țării noastre în programul Visa Waiver, de ridicare a vizelor. Rata de respingere este în prezent de aproximativ 25%, cu mult peste pragul de 3% cerut de legea americană.
Ce sunt legăturile puternice cu țara de reședință
„Legăturile puternice” cu țara sunt acele elemente care leagă un cetăţean de statul de reşedinţă, explică MAE pe site-ul său (www.mae.ro). Ele includ proprietăţile imobiliare sau mobiliare, legăturile de familie, locul de muncă sau educaţia, dar lista nu este exhaustivă. Important este ca solicitantul de viză să demonstreze „legăturile puternice” cu România în timpul interviului cu ofițerul consular american.
La interviu, spune MAE, solicitantul poate aduce documente prin care să demonstreze legăturile puternice cu România - contracte de proprietate, extrase de cont, adeverinţe de angajare. Personalul consular american poate să ia în considerare şi aceste documente în cadrul interviului, dar nu este obligat să o facă.
România: „optimism relativ” privind ridicarea vizelor
Reducerea ratei de refuz a vizelor ar aduce România mai aproape de admiterea în programul Visa Waiver. Dintre statele UE, doar țara noastră, Polonia, Bulgaria și Cipru se mai află în afara programului.
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat ieri că „eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români care doresc să viziteze SUA rămâne un obiectiv prioritar al Bucureştiului în dialogul cu Washingtonul”. Baconschi a exprimat și așteptările Bucureștiului în această privință: „optimism relativ”. Oficialii americani au evitat să-și exprime optimismul, dar au subliniat că românii sunt bine-veniți în SUA.
Ambasadorul Mark Gitenstein a spus că peste 26.000 de români au primit în 2009 vize temporare pentru SUA. Există mai multe motive pentru care rata de respingere a vizelor este ridicată în cazul României. Dincolo de neîndeplinirea condițiilor, o problemă o reprezintă solicitanții care depun dosarul repetat, după ce au fost deja respinși de personalul consular.
Gitenstein a precizat că „persoanele refuzate pot solicita din nou viza de câte ori doresc”, dar că Ambasada SUA le sfătuiește să nu facă acest lucru. „Încurajăm persoanele să solicite din nou viza doar dacă şi atunci când situaţia lor a înregistrat schimbări considerabile şi pozitive”, a spus ambasadorul SUA.