Anual, 26 aprilie marchează Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. Motto-ul pentru manifestaţiile dedicate ediţiei din acest an este "Creativitate digitală: Cultura reimaginată", scrie Agerpres.
În 1970 a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (World Intellectual Property Organization - WIPO), iar în 2000, statele membre ale WIPO au decretat 26 aprilie ca zi dedicată aprecierii contribuției pe care inventatorii, artiștii şi scriitorii o au la dezvoltarea societăților la nivel mondial.
Această zi, prin activităţile şi programele desfăşurate marchează prilejul ideal de a reflecta la felul în care inovaţia contribuie la dezvoltarea societăţii
Potrivit Agerpres, proprietatea intelectuală se referă la recunoașterea paternității unei anumite invenții, creații sau idei și la drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale respective. Drepturile de proprietate intelectuală se împart în două mari categorii: drepturile de autor, care protejează creațiile literare, artistice și științifice, și drepturile de proprietate industrială, care includ brevetele, patentele.
În România funcţionează două instituţii de specialitate care asigură protecţia proprietăţii intelectuale: Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), în domeniul proprietății industriale și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).