Noaptea trecută câteva sute de oameni, împreună cu preşedintele Victor Iuşcenco, au adus un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa pe 26 aprilie 1986, dar şi miilor de victime ale radiaţiilor.
Au fost aduse jerbe de flori şi s-au aprins lumânări la monumentul tragediei de la Cernobîl din Kiev. Comemorări asemănătoare erau prevăzute şi pentru alte oraşe ale Ucrainei.
La 22 de ani de la tragedie, Cernobîlul reprezintă încă un subiect de îngrijorare şi o problemă pentru care se caută soluţii. Sarcofagul construit imediat după explozie prezintă urme de crăpături şi există riscul recontaminării.
Departamentul pentru Siguranţă Nucleară din cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare încearcă să prevină un nou dezastru, printr-un proiect în valoare de peste 500 de milioane de dolari. Proiectul, sprijinit la scară internaţională, este menit să consolideze actualul sarcofag, să monitorizeze nivelul radiaţiilor din zonă şi să construiască un alt zid protector peste cel actual. Pericolul este că, dacă în zonă ar avea loc acum un cutremur sau o tornadă, sarcofagul iniţial ar fi distrus, ceea ce ar duce la formarea unui nor de praf radioactiv.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a anunţat sprijinul Naţiunilor Unite pentru reconstrucţia zonei afectate. El a amintit că 2006-2016 a fost declarat Deceniul Reconstrucţiei şi Dezvoltării durabile, timp în care se vor face eforturi susţinute pentru relansarea regiunii din toate punctele de vedere.
La rândul ei, Ucraina face eforturi pentru a preveni deversarea deşeurilor radioactive. Cu doar câteva zile înaintea împlinirii a 22 de ani de la accidentul nuclear, preşedintele Victor Iuşcenco a inaugurat prima instalaţie de tratare a deşeurilor radioactive.
În urma dezastrului de la Cernobîl au rezultat peste 3 milioane metri cubi de produse radiocative, iar 90 la sută dintre acestea vor ajunge la această unitate, care se va ocupa de decontaminarea şi reciclarea lor.
De cealaltă parte a Nistrului, Guvernul de la Chişinău a anunţat ieri că va construi două blocuri de locuinţe pentru cei care au făcut parte din echipele de intervenţie de la cernobîl. Peste 3000 de moldoveni au ajutat la limitarea efectelor tragediei, doar că acum, după 22 de ani puţini dintre ei mai trăiesc, iar dintre aceştia, cei mai mulţi sunt invalizi. În total, 80 de familii din republica Moldova vor avea un nou acoperiş deasupra capului.
Sursa: Realitatea