Germania celebrează astăzi reunificarea, realizată în urmă cu 21 de ani, după patru decenii de divizare în contextul Războiului Rece. La ceremonia principală care va avea loc la Bonn vor fi prezenţi preşedintele Christian Wulff şi cancelarul Angela Merkel.
reManifestarea oficială din 3 octombrie, Ziua Unităţii Germaniei, are loc, an de an, în landul care deţine preşedinţia Bundesratului. Găzduirea acestui eveniment are pentru Bonn multiple semnificaţii. Bonnul a fost între 1949 şi 1990 capitala federală a Germaniei şi până în 1999 sediul guvernului, aminteşte Deutsche Welle.
După ani întregi de separare, la 9 noiembrie 1989, Republica Federală Germania şi Republica Democrată Germană au reuşit, cu sprijinul clasei politice, să doboare zidul care le diviza din 1961. Peste doar un an, la 3 octombrie, a avut loc momentul reunificării.
La peste două decenii de la acest eveniment istoric, Germania se prezintă diferit din punct de vedere economic. Aşa cum diferite sunt salariile dintre cei din fosta RDG şi fosta RFG. Diferenţe între Est şi Vest "Salariile muncitorilor din Est sunt mai mici faţă de cele ale celor din Vest, în medie cu 17%", scrie "Tagesspiegel", care menţionează date ale unui raport recent. Specialiştii spun însă că salariile din Estul ţării nu pot fi considerate mai proaste, întrucât aici există numeroase diferenţe, date de sectorul în care se munceşte şi de nivelul de calificare. De asemenea, trebuie luat în calcul că germanii din Est muncesc cu puţin peste o oră pe săptămână mai mult decât colegii din vest (38,8 ore pe săptămână, faţă de 37,5 ore pe săptămână). În 1991, cei din est lucrau cu două ore pe săptămână mai mult decât vesticii. O bună perioadă de timp, costul mic al muncii a favorizat concurenţa acestor zone şi fluxul de investiţii. Această particularitate s-a dovedit însă a fi un bumerang, pentru că mâna de lucru calificată a început să fie transferată în vest, unde salariile sunt mai bune. 50% vor revenirea la marcă
"Din această cauză, apelurile ca salariile din cele două părţi ale Germaniei să fie echilibrate au devenit tot mai frecvente", susţine ziarul german. Criza economică din ultimii ani îi face acum pe nemţi, după două decenii de la reunificare, să fie nostalgici după marca germană. Tot mai mulţi germani susţin că îşi doresc revenirea la marcă. Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat recent de publicaţia Focus, jumătate dintre germani (50%) şi-ar dori reintroducerea vechii monede naţionale, în timp ce 48% din populaţia Germaniei rămâne favorabilă euro. Cu un an în urmă, raportul era invers: euro era susţinut de jumătate din populaţia Germaniei, iar în favoarea monedei naţionale se pronunţaseră 47% dintre germani. Oponenţii monedei euro sunt de regulă susţinători ai formaţiunilor de opoziţie.