Adrian Paunescu are trei statui si carte de omagii, Vadim televiziune.
De la preamarirea lui Ceausescu, ei au ajuns la cultivarea asidua a propriei imagini
Totul a inceput cand ii ridicau in slavi pe altii. In anii ‘70-’80 erau inegalabili, in prezent memoria colectiva si-i aminteste fara risipa de efort. Epitetele gigantice, metaforele pompoase si hiperbolele extraterestre, comparatiile sforaitoare si tonalitatile de tragedie greaca rasuflata, toate s-au imbinat perfect in odele inchinate cuplului Nicolae si Elena Ceausescu.
Dar portavocile de aur ale epocii cu acelasi nume, Adrian Paunescu si Corneliu Vadim Tudor, isi continua natural drumul in istorie, reprofilandu-se dupa 1990. De la propasirea cultului personalitatii „genialului conducator si stralucitei lui consoarte”, isi inalta acum cultul propriilor persoane. Paunescu are trei statui. Vadim si-a tras televiziune.
Statuie pentru un poet in viata
La Barca, in judetul Dolj, renumele lui Adrian Paunescu a atins cote paroxistice. Scoala din centru, unde invata 600 de elevi, s-a transformat intr-un lacas de venerare a celui mai iubit fiu al satului. Orgoliul senatorului PSD si-a gasit alinare intr-un bust impozant, asezat in holul dintre cancelarie si clasele de la parter.
Aici, trasaturile metalice ale poetului - de-acum etern - chipul meditativ, serios, cautator al sensului ascuns al lumii, troneaza intr-o atmosfera de semiobscuritate. Pentru ochisorii sclipitori ai inocentilor din clasele I-VIII, figura impietrita a bustului lui Paunescu se infige in soclul masiv cu aerul unui zeu ratacit, parasutat din mitologiile grecesti. „E ca din Olimp. E cel mai mare nene de la noi”, spune razand o fetita.
„Suntem mai cunoscuti asa”
Realitatea bate insa filmul. Situata vizavi de casa de cultura, scorojita pana la caramida, scoala din Barca s-a pricopsit, ca bonus, si cu numele poetului. La inaugurare, sampanie si piscoturi, a participat atunci insasi muza Scolii Generale „Adrian Paunescu”, omul care, marinimos, si-a dat numele cu imprumut.
Directorul adjunct, Andrei Burnea, spune ca ideea amplasarii statuii si rebotezarii scolii a apartinut de fapt directorului „mare”, profesorul Mitu. Prieten din copilarie al poetului, acesta ghidoneaza scoala din Barca de 25 de ani.
Ca intr-un basm cu zane binefacatoare si pestisori de aur care indeplinesc dorinte, profesorul Mitu si-a jucat rolul si l-a cadorisit pe Adrian Paunescu cu o statuie si o scoala care sa-i poarte numele. „E bine, suntem mai cunoscuti asa. Domnu’ Paunescu trece rar, dar doneaza carti pentru biblioteca”, spune Burnea.
Profesorii din subordine sunt fosti elevi ai scolii. Insa parerile privind sindromul „Paunescu” sunt impartite. Cine contrazice pozitia oficiala, prefera sa semneze „anonim”. „Profesorii simpli nu au fost consultati. Ne-am trezit ca ne strangem toti pentru ca se pune placa si basta. Mai bine ii dadeau numele bunicului sau, care a fost invatator. Despre statuie... mai bine nu... Ce sa zici?”, comenteaza un „simplu profesor” de la Scoala Generala „Adrian Paunescu”. Altfel, palmaresul statuar al poetului este de invidiat. Mai are unul la Slatioara (Valcea), la initiativa unui fan, si un altul intr-una dintre casele familiei, comandat in ‘86 de sotia sa, Carmen.
Amfitrionul micului ecran
Adrian Paunescu se bucura de o notorietate confortabila, e parlamentar PSD de Hunedoara si pastoreste Comisia de Cultura a Senatului. In rest, poetul Adrian Paunescu este cel mai competent cunoscator al omului Adrian Paunescu, dupa cum o arata versurile din poezia „Biografia”: „Sunt un individ / Cooperant, / Din cand in cand, / Mor”. Dar a speculat cu eficienta iesita din comun o indeletnicire care condamna usor la foame, poezia.
Omagiile sale de trista amintire s-au raspandit, in Romania Socialista, cu viteza si impactul sporilor de ciuperci batute de furtuna. Pe vremuri, oficioasele PCR-ului si clanul editurilor de stat i se asterneau precum covorul rosu, in asteptarea nominalizatilor la Oscar. Libertatea s-a dovedit si ea un mediu propice „rotunjirii” personalitatii sale. Dupa ‘90, televiziunile au devenit platforme prolifice de afirmare a ziaristului, intelectualului, cenaclierului, realizatorului, moderatorului, meditatorului, mediatorului, analistului si comentatorului, observatorului si justitiarului, po-liticianului si militantului Adrian Paunescu.
Amfitrion multilateral dezvoltat, s-a perindat dintr-un studio intr-altul, spunandu-si parerea pe orice tema - sport, cultura si politica - prelungind emisia de talk-show-uri pana tarziu in noapte. Postura de guru, castigata printre „piticii” din Cenaclul Flacara, razbatea fioros si in imaginile cu Adrian Paunescu tronand regal intre multii invitati.
„Vorbe de duh”
Si-a adunat elogii in „Biblia” pe care a scris-o
Inainte de toate insa, Adrian Paunescu este poet. Raportul „Tismaneanu” ii infiereaza servilismul cu care a slujit dictatura ceausista, dar ii constata „talentul incontestabil”. Totusi, pentru a-si fi propriul stapan pe opera, senatorul PSD a pus pe picioare, in 1990, propria editura, ce-i poarta, de altfel, numele.
De aici incolo, cartile sale au curs fluviu, tiparnita fiind solicitata la maximum. Sute de poezii si zeci de mii de versuri dau anvergura unei opere care frapeaza volumetric. Dar „Biblia” dupa Paunescu a aparut abia in 2003 (editia a doua), sub forma „Cartii Cartilor de Poezie”, un volum imens, de 1.770 de pagini.
Pe langa ansamblul poeziilor scrise pana atunci, acesta contine si un ciclu de reverente amicale, in doua episoade: o prefata de cateva zeci de pagini - al carei autor este fiul, Andrei - si un capitol, „Contemporanii despre el” - care aduna toate bunele si foarte bunele redactate de prieteni si amici despre poetul, omul si supraomul Adrian Paunescu.
„Daca o sa-mi placa ce scrii despre mine, poate iti las cartea asta, cu autograf si dedicatie. Daca nu, mi-o dai inapoi”, a fost singura reactie a poetului-politician, in convorbirea cu reporterul EVZ.
Omagii multe si nepretuite de la prieteni diversi
Ca intr-un vis in care te intersectezi din nou cu experienta osanalelor si declaratiilor de dragoste adresate „Iubitului conducator”, tovarasul Nicolae Ceausescu, personalitatea marcanta a lui Adrian Paunescu respira aici prin toti porii. El e totuna cu „Cel mai mare Poet al Romanilor”, „Artistul cu Daimon nepereche”, „Incomodul ca un munte”, „Energitismul debordant”, „Dascalul meu de zbor”, „Ultimul trubadur”, martirul „Golgotei” si „Ambasadorul fiintei nationale”.
Este acel „Gladiator liric si polemic”, „Bumerangul de care nu se poate lua distanta”, „Marele taur al poeziei romanesti”, e „Cazul unic in istoria Romaniei”. Dar si „Un dar al sortii”, „O poveste fara sfarsit”, „Suparator de celebru”, „Mare poet al veacului”, „Dialectica de uragan”, un infinit „Debit de Niagara”, „Zeu al romanilor” si „Singurul vulcan activ din Romania”, „Tribunul, protectorul si cruciatul”, dar nu mai putin decat un „Geniu”.
Iar sirul etichetelor puse de „contemporani” e inca departe de final. Contemporani printre care se regasesc un Eugen Uricaru, Nichita Stanescu, Marin Preda, Eugen Simion si George Pruteanu, Leonida Lari, Alexandru Piru si Cristian Tudor Popescu, IPS Antonie Plamadeala si Laurentiu Ulici, Grigore Vieru si Florian Pittis, Mihai Ungheanu si Alex. Stefanescu, Octavian Paler si Gheorghe Onisoru, Valentin Nicolau si Sergiu Nicolaescu, Fanus Neagu, Adrian Nastase, Alexandru Mironov, Gheorghe Mihaita si multi, foarte multi altii.
CAMPANIE ELECTORALA IN DIRECT
Cosmos TV, „Sputnik-ul” de pe orbita propagandei PRM
Crucea crestina, globul pamantesc - in toata rotunjimea lui, „Oda bucuriei” - ca suport audio - si o minima moralia, care exclude filmele „deocheate” si expresiile obscene, acestea sunt standardele de calitate cu care Corneliu Vadim Tudor a invadat piata media din Romania.
Incepand cu 29 ianuarie, Tribunul si-a tras propria televiziune, postul Cosmos TV. In acest fel, mesajul sau politic a mai deschis o usa spre electorat, dar si o portita mai larga spre faurirea cultului personalitatii, in ritm accelerat. „Vrem sa dam slava lui Dumnezeu, care ne-a creat din nimic, si sa micsoram suferinta oamenilor”, astfel rezuma Vadim suflul care anima televiziunea sa de poveste.
„Ajutorul crestin”
Pe Cosmos, presedintele PRM e invitatul permanent al emisiunii „Ajutorul crestin”. Nu poate fi insa si realizatorul oficial al programului, din cauza calitatii sale de parlamentar, care l-ar pune in situatie de incompatibilitate. Cert este ca, dupa clipele de exaltare, dar si dusurile reci, din sufrageria OTV sau alte studiouri, liderul PRM si-a dat seama ca anvergura sa se sufoca in spatiile restranse de emisie.
In consecinta, si-a oferit ceea ce merita, o televiziune pe timpii careia sa se afirme „necenzurat” si cat simte nevoia. De doua-trei ori pe saptamana, intelectualul rafinat, istoricul ultradocumentat, filologul supercitit si politicianul justitiar - impreuna, Corneliu Vadim Tudor, in persoana - se intalnesc ore intregi, punand diagnostice, gasind solutii si vanzand speranta.
Veniti, de va impart speranta....!
In universul „Cosmos TV”, imaginea Tribunului - de asteptat Mesia, coborand printre nevolnici - fuzioneaza, secvential, cu profilul Sfantului Gheorghe - surprins in plin razboi de gherila cu adversarii, cata frunza, cata iarba si capete de balaur. Imaginea formata pe retina si fondul muzical din generic tin loc oricarei statui faurite de artist, fie ca se foloseste bronz, ghips sau lemn de esenta rara.
Mesajele expediate de telespectatori - inmarmuriti de aura complexa a politicianului si supraomului Vadim - denota clar tipul de cult pe care autorul sau il supraliciteaza pe propria-i televiziune: „Am nevoie de carucior”, „tara are nevoie de un presedinte ca dv.”, „va multumesc pentru serile placute petrecute in fata televizorului alaturi de dv.”, Vadim „are un adevarat sange de roman!” sau „am nevoie de o locuinta sociala!”.
Mesajele sunt reproduse de pe site-ul ziarului „Tricolorul”, platforma din presa scrisa a PRM si a liderului sau. In ciuda insistentelor noastre, Corneliu Vadim Tudor nu a putut fi contactat.
Orientare
Univers TV, 100% PRM
Cosmos TV este si o afacere, controlata de C.V. Tudor prin colegul sau de partid, senatorul Dan-Claudiu Tanasescu. Astfel, licenta de emisie a fost acordata de CNA companiei Unicorn Productions SRL, la care actionari sunt fiul, Ciprian-Claudiu Tanasescu (60%), si Irina-Mihaela Tanasescu, (40%). In urma cu o luna, Dan-Claudiu Tanasescu a fost protagonistul unui episod controversat, fiind surprins ca a votat de doua ori la motiunea anti-Macovei.