

O femeie din Arad a fost internată, ieri, în stare gravă la spital, după ce a fost atacată de o haită de opt câini. În urmă cu trei zile, un copil de numai 6 ani a avut parte de o moarte înfiorătoare. Pe un imaş de lângă comuna suceveană Dărmăneşti a fost sfâşiat de un grup de maidanezi. A murit pe loc.
La începutul anului, o femeie de 71 de ani, din Satu Mare, a murit în colţii unei haite. Un alt caz extrem de grav s-a întâmplat la începutul anului trecut. O femeie a fost ucisă de maidanezi în curtea sediului ADP, sectorul 5.
În lipsa unei legi clare care să rezolve această problemă, haitele de câini continuă să facă victime.
"Sunt în jur de 60.000 de maidanezi în Capitală"
Potrivit statisticilor, în oraşele din ţară sunt aproximativ 150.000 de câini comunitari. În realitate, numărul lor ar fi mult mai mare.
"În Bucureşti sunt 60.000 de câini vagabonzi, grupaţi în aproximativ 7-8.000 de haite, fiecare grupare având câte 7-8 indivizi. Sunt datele prezentate de cei de la administraţia de supraveghere a animalelor", a declarat Călin Murg, liderul consilierilor PDL din Consiliul General al Primăriei Bucureşti.
În total, în oraşele care se confruntă cu problema câinilor comunitari sunt aproximativ 20.000 de haite, neluându-i în calcul pe cei fără stăpân din mediul rural.
Ce contestă Curtea
Deputatul Vasile Gherasim crede în continuare că rezolvarea poate veni odată cu adoptarea legii câinilor comunitari, care a fost amendată de Curtea Constituţională. Judecătorii constituţionali contestă faptul că legea permite reprezentanţilor administraţiei locale să-şi aleagă ce metoda vor aplica pentru a rezolva problema câinilor comuinitari.
"Legea spune că se urmăresc mai multe etape: câinii sunt înregistraţi, încredinţaţi spre adopţie, se aşteaptă o anumită perioadă şi dacă nu îi vrea nimeni vin reprezentanţii comunităţii în consiliul local şi se stabileşte sterilizarea şi întoarcerea în stradă, menţinerea în adăposturi sau, după caz, eutanasierea. Curtea Constituţională spune că trebuie să se stipuleze foarte clar faptul că nu se poate trece la eutanasiere dacă una dintre aceste etape nu e îndeplinită. Judecătorii au dorit o ierarhizare a măsurilor, iar eutanasierea să fie soluţia finală", a precizat deputatul Vasile Gherasim.
"Acel copil de la Suceava ar fi trăit dacă s-ar fi votat legea la timp. Din păcate, acest proiect a fost îmbrăţişat politic şi exploatat electoral“
VASILE GHERASIM, deputat PDL, unul dintre susţinătorii legii câinilor maidanezi în formă actuală
1.330 de bucureşteni muşcaţi în ultimele săptămâni
Un alt susţinător al legii în forma actuală, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie, spune că urmează să se întâlnească zilele viitoare cu un grup de veterinari pentru a include în lege propunerile CCR.
"De trei ani tot aud că se rezolvă problema câinilor comunitari. Au fost tot felul de scenarii, dar nimic concret. De pe 7 februarie şi până în prezent au fost muşcaţi 1.330 de bucureşteni, iar numărul victimelor a rămas constant în fiecare an. Cu cât se promulgă mai repede această lege, cu atât mai bine", crede prefectul Atănăsoaie.
Retragerea bruscă poate fi fatală
Specialiştii spun că haitele, şi nu câinii singuratici, sunt de fapt pericolul public numărul. "Din păcate, dacă ai intrat pe teritoriul lor şi latră unul spre tine şi se repede, vor sări imediat toţi, ca o gaşcă. E de ajuns să fie unul care să dea semnalul. Dacă te retragi brusc, vor ataca cu şi mai mare îndârjire", explică Valentin Cozma, specialist în dresaj canin.
CIFRELE GROAZEI
Mii de victime ale muşcăturilor
Citiţi şi: