20 MINUTES: Prezidenţiale americane: „Încă nu se ştie dacă Donald Trump va părăsi Casa Albă pe 20 ianuarie”

Sursa foto: Arhiva EVZ

După ce și-a negat săptămâni întregi înfrângerea la alegerile prezidențiale din Statele Unite, Donald Trump a dat în sfârșit undă verde, luni seară, procesului de transfer al puterii către Joe Biden.

Într-o serie de tweet-uri, actualul locatar al Casei Albe a ales să recomande "în interesul superior al țării noastre" ca agenția guvernamentală însărcinată cu transferul de putere să facă "ceea ce este necesar cu privire la protocoale" și "am cerut echipei mele să facă același lucru". Echipa lui Joe Biden a vorbit imediat de o etapă care permite "un transfer pașnic de putere și fără probleme".

Donald Trump, însă, a indicat că încă mai crede în șansele sale de victorie și că duce o "luptă dreaptă" pentru aceasta.

Alexis Pichard, cercetător al civilizației americane și autor al cărţii "Trump și mass-media, iluzia unui război?", explică diferitele consecințe pe care le-ar putea avea acest început de tranziție.

****

Reporter: Cum se face în mod tradițional tranziția?

Alexis Pichard: Tranziția are loc foarte des în mod pașnic, chiar și în cazurile în care este vorba de o schimbare de partid. Imediat ce rezultatele alegerilor sunt anunțate, președintele la final de mandat și președintele ales colaborează strâns pe toate problemele majore în curs și viitoare. În special, președintele încă în exerciţiu comunică toate informațiile de top secret legate de probleme de securitate internă și externă.

Nu lipsesc exemplele unei bune tranziții: Barack Obama a amintit recent cât de mult i-a facilitat predecesorul său republican, George W. Bush, preluarea funcţiei. Rare sunt cazurile în care tranziția dintre administrații a fost dezastruoasă: ne amintim totuși de transferul de putere între Hoover și Roosevelt după alegerile din 1932, care a fost efectuat dureros pe fondul unei crize economice, care a dus şi la reducerea perioadei de tranziție de la patru la două luni. În mod normal, "președintele ales" prelua frâiele Statelor Unite în martie (în loc de ianuarie).

Reporter: Donald Trump a anunțat că el continuă să creadă într-o victorie. Prin urmare, putem vorbi despre o formalizare a tranziției de luni seara sau este doar un început?

Alexis Pichard: Donald Trump se află pe o linie contradictorie de ceva timp: face declarații ambigue în care pare să admită înfrângerea pentru a se răzgândi mai târziu și a spune că va merge până la capăt cu contestațiile. Astfel, el pare să-și pregătească treptat ieșirea în conformitate cu eșecurile sale legale - în jur de 30 până acum -, în timp ce refuză să treacă drept un "învins" în ochii trupelor sale, de unde acest echilibru constant, dar instabil, între semnele predării și toate invectivele folosite pentru a a denigra scrutinul.

Decizia luată luni seară de a aproba deschiderea procesului de tranziție este o ilustrare perfectă a acestui comportament bipolar: pe Twitter, el a anunțat că a dat undă verde în interesul țării, precizând, totuși, că vor continua recursurile legale şi că "vom învinge'.

Reporter: Odată ce echipele lucrează împreună la tranziție așa cum dorește Donald Trump, ce este permis viitoarei administrații Biden?

Alexis Pichard: Viitoarea administrație Biden va primi informații de apărare secretă și se poate întâlni în cele din urmă cu agențiile ministeriale și poate mobiliza oficiali pentru a ajuta la organizarea tranziției. Accesul la informații confidențiale îi va permite lui Joe Biden și echipelor sale să pregătească mai bine strategia sanitară pe care doresc să o pună în aplicare în ianuarie pentru a reduce pandemia de coronavirus. Este, într-adevăr, greu să ni-l imaginăm pe Donald Trump colaborând cu succesorul său la un răspuns sanitar comun al guvernului ... În cele din urmă, nu trebuie să neglijăm aspectul financiar al tranziției: aprobarea lui Donald Trump face posibilă deblocarea a aproximativ 6 milioane de dolari pe care Joe Biden îi va putea folosi pentru a-și forma viitorul guvern și a numi mii de colaboratori în posturi de funcționari rămase vacante.

Reporter: Există încă riscul ca tranziția să meargă prost?

Alexis Pichard: În sine, faptul că a întârziat tranziția cu douăzeci de zile este deja o paralizie majoră care a constrâns echipele lui Joe Biden să lucreze independent fără a avea acces la un set întreg de informații care le-ar fi permis să avanseze în unele probleme importante, cum ar fi pandemia de coronavirus. Administrația Trump poate pune oricând beţe în roate viitorului locatar al Casei Albe, neacordând acces la toate dosarele, de exemplu. Dar, dacă Donald Trump dorește cu adevărat să servească interesul general, așa cum a anunțat în tweet-urile sale de luni seara, totul sugerează că va avea loc un transfer de putere înfăptuit cu inteligență.

Rămâne un semn de întrebare crucial: nimeni nu știe până în prezent când președintele destituit își va recunoaște înfrângerea în mod public, așa cum nu este clar încă dacă acesta va părăsi Casa Albă pe 20 ianuarie. În orice caz, Joe Biden și Nancy Pelosi au avertizat deja: dacă refuză să plece, Trump va fi evacuat manu militari de către serviciul secret. O ieșire scenică spectaculoasă demnă de această președinție "telereală".