18 decembrie 1989, în Timișoara s-a operat ca la război. S-a tras în spital, în răniți, furia Elenei Ceaușescu s-a dezlănțuit

18 decembrie 1989, în Timișoara s-a operat ca la război. S-a tras în spital, în răniți, furia Elenei Ceaușescu s-a dezlănțuit Revoluția din decembrie 1989 în București. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ziua de 18 decembrie 1989 în Timișoara a marcat una dintre cele mai sângeroase și complicate zile. La ordinul Elenei Ceaușescu inclusiv spitalul a devenit o țintă.

18 decembrie 1989 a fost una dintre cele mai dureroase zile ale Revoluției. Noaptea de 17-18 a adunat și mai multe victime, toate se îndreptau către spitalul din Timișoara. Așa că Elena Ceaușescu a decis ca armata să meargă la spital. Profesorul doctor Horia Pleș și-a amintit de coșmarul acelor zile.

”Vedeţi, este curtea interioară unde este heliport, noi aveam elicopter care venea în fiecare zi. Și acolo Armata şi cine or fi fost, au tras şi noi operam şi când s-a tras. Ne ascundeam după pereţi, e adevărat nu a intrat nici un glonţ înăuntru. Dar noi am văzut cum se trage în maşinile care aduceau răniţii în maşini.

Ne puteți urmări și pe Google News

Erau maşini particulare. Numai maşini particulare. Am cam stat ca într-o închisoare cam o săptămână când o luam noi aşa, erau miliţieni cu pistolul mitralieră în mână şi patrulau în jurul spitalului. Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă Ceauşescu ar fi rămas la putere...”. A mai spus doctorul. Cert este că atrocitățile au continuat.

18 decembrie 1989, sute de timișoreni răniți și alte zeci morți

Dintre cei care au murit în acea perioadă, 47 au fost transportați la București și incinerați. Totul la ordinal Elenei Ceaușescu. Cenușa lor a fost deversată în canalul de la Popești Leordeni. În acele zile crunte îmn spitalul de la Timișoara au ajuns peste 300 de oameni. O parte răniți, alți deja muriseră când au ajuns la spital.

Cert este că în dimineața zilei de 18 decembrie 1989, Timișoara număra 73 de morți și peste 250 de răniți. Medicii s-au organizat exemplar, deși nu mai făcuseră nicioată față la așa ceva. Plăgi împușcate la toate nivelele corpului uman, avalanșa de oameni care aveau nevoie de ajutor urgent.

În cele din urmă doctorii au salvat tot ce se putea, însă cei care au fost împușcați mortal nu au mai avut salvare. Opreațiunea ”Trandafirul” a Elenei Ceaușescu fusese terminate. Dar Revoluția abia începea.