170.000 de tone de omăt. Aici se aduce zăpada strânsă din București!

170.000 de tone de omăt. Aici se aduce zăpada strânsă din București!

De cum s-a aşternut peste Bucureşti, zăpada le-a dat dureri de cap autorităţilor. A nins atât de tare încât toată lumea s-a panicat.

 Prima decizie a primarului general a fost să închidă şcolile timp de o săptămână. Când au văzut cu ochii lor cât de repede se înalţă omătul, iar maşinile parcate abia se mai zăreau, primarii au trimis o armată de basculante şi vole ca să cureţe nămeţii de pe marile bulevarde. Ce-i drept, străduţele dintre blocuri le-au lăsat pe mâna oamenilor de rând care, cu chiu cu vai, au ieşit să-şi scoată autoturismele de sub zapadă. Deşi ninsorile s-au potolit de ceva vreme, Bucureştiul încă mai zace sub nămeţi. Marginile trotuarelor sunt adevărate obstacole pentru trecători, din cauză că sunt blocate de omătul înnegrit şi îngheţat, iar munţii de zăpadă crescuţi în staţiile RATB sunt de neclintit. Până în prezent, în toate cele şase sectoare s-au strâns peste 170.000 de tone de omăt, depozitate pe terenurile primăriilor de sector sau pe cele închiriate de administraţiile locale

Sectorul 1 - 40.000 de tone

Ne puteți urmări și pe Google News

Romprest, firma care se ocupă cu deszăpezirea în Sectorul 1, ridică zăpada de pe străduţe şi o depozitează în două locaţii: pe şoseaua Odăi şi pe strada Corarilor, în zona Străuleşti, pe un teren care aparţine cartierului general al Petrom. Ieri, câteva vole roiau în jurul tonelor de omăt amestecate cu noroi şi le tasau pentru a face loc şi basculantelor care urmau să ajungă încărcate. Potrivit Romprest, în acest sector, până în prezent, s-au adunat în jur de 40.000 de tone de zăpadă.

Sectorul 2 - 30.000 de tone

Primii fulgi căzuţi ieri în Bucureşti i-au făcut pe angajaţii firmei Supercom, cea care se ocupă cu deszăpezirea în Sectorul 2, să-şi pună mâna-n cap: „Hai că iar o pune. Nici bine n-am adunat-o pe asta că vine alta. Seara strângem cea mai mare cantitate, în 24 de ore, 400 de basculante au cărat zăpadă. S-au strâns cam 30.000 de tone până acum“, ne-a spus un angajat Supercom. Firma duce omătul în două locaţii: în şoseaua Petricani şi la Piaţa Dobroieşti.

Sectorul 3 - 38.000 de tone

Terenul din faţa blocului în care locuiesc norocoşii care au nimerit cele şase numere la Loto, situat la intersecţia Nerva Traian cu Octavian Goga, este plin ochi cu zăpada adunată de Rosal de pe străzile Sectorului 3: în jur de 38.000 de tone, potrivit inginerului Vasile Ropotă de la firma de deszăpezire. Şoferul unei vole care sorta nămeţii, îmbrăcat la mânecă scurtă, încălzit de căldura degajată de motor în cabină deschide larg uşa: „Zăpada pe care o vedeţi aici am strâns-o de zile bune. E terenul mare, poate să ningă până-n martie“.

Sectorul 4 - 20.000 de tone

Mormane imense de zăpadă am găsit şi pe terenurile primăriei Sectorul 4, după un drum lung pe Giurgiului, apoi pe Luică, unde firmele de deszăpezire aduc zăpada Unul din terenuri este amenajat la intersecţia străzilor Pogoanele cu Bercenarului, iar celălalt la intersecţia Odei cu Pogoanele. Ambele erau pline ochi de omăt. Basculante descarcă la foc automat. Potrivit reprezentanţilor firmei, de pe străzile sectorului s-au strâns în jur de 20.000 de tone.

Sec torul 5 - 7.000 de tone

Ei bine, am ajuns şi în sectorul condus foarte mulţi ani de Marian Vanghelie, administrat acum de Daniel Florea. Pe drumul care duce către Piaţa Pucheni, pe strada care poartă acelaşi nume, în capăt dai de un cartier rezidenţial. Imediat în faţa acestuia răsare un imens teren. Pe acesta, Romprest, firma care deszăpezeşte în sector, la ordinele primăriei Capitalei, răstoarnă zăpada strânsă de pe străzi. Puţină, în comparaţie cu celelalte sectoare: 7.000 de tone.

Sec torul 6 - 35.000 de tone

Dan Ceauşescu, directorul Urban, firma care se ocupă cu deszăpezirea în Sectorul 6, susţine că, până la acest moment, s-au strâns în jur de 35.000 de tone de omăt. „Noapte de noapte câte 47 de basculante cară, pline până la refuz, zăpada. E foarte multă. E ca la balamuc, dar ne descurcăm. Străzile sunt curăţate“, ne-a declarat Ceauşescu. Spaţiul de depozitare este situat în capătul bulevardului Timişoara. Terenul este imens, iar zecile de mormane sunt aşezate minuţios.