150 de cadre medicale au protestat la Institutul de Fonoaudiologie din București
- Ramona Dragomir
- 17 ianuarie 2011, 17:06
Circa 150 de angajați ai Institutului Naţional de Fonoaudiologie “Prof. Dr. D. Hociotă" au protestat azi în curtea instituției pentru că urmează să fie comasați cu Spitalul Universitar.
Oficialii Ministerului Sănătăţii consideră nejustificat protestul cadrelor medicale de la Institutul Naţional de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL “Prof. Dr. D. Hociotă" care a avut loc azi. Deşi autorităţile consideră că Institutul va funcţiona în aceeaşi parametri şi în cadrul Spitalului Universitar Bucureşti, angajaţii nu sunt de aceeaşi părere şi ameninţă cu alte proteste dacă la întâlnirea de mâine de la minister nu se ajunge la un consens favorabil angajaţilor. Mărul discordiei: comasarea Institutului cu Spitalul Universitar
Un proiect de Hotărâre de Guvern care se află, în prezent, în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii este motivul pentru care peste 150 de angajaţi ai Institutului au declanşat în această dimineaţă o grevă spontană, care a durat până în jurul prânzului. Angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că ministerul doreşte comasarea Institutului cu Spitalul Universitar.
Pentru a clarifica situaţia, ministerul a dat un comunicat conform căruia această hotărâre nu prevede desfiinţarea activităţii medicale a institutului şi nici stoparea contractelor de cercetare existente, ci păstrarea acestei unităţi sub forma unui centru de specialitate în cadrul Spitalului Universitar Bucureşti. Angajaţii institutului nu sunt încrezători în ceea ce se spune. "Sunt temeri că se vor dispersa medici, asistenţi specializaţi pe ramura ORL", spune Cristina Niţă, lider sindical SANITAS. „O să se ducă de râpă prestigiul acestui institut”
Deşi oficialii Ministerului Sănătăţii susţin că vor doar creşterea calităţii actului medical, angajaţii sunt de altă părere. "Ministrul susţine că nu vom fi afectaţi de această schimbare, însă noi ne opunem desfiinţării institutului ca personalitate juridică pentru că astfel o să se ducă de râpă prestigiul acestui institut", explică Cristina Niţă. Ea adaugă că institutul nu va mai avea autonomie financiară şi nici juridică, iar acest lucru nu le va putea permite să ia decizii pentru bunului mers al instituţiei. În plus, medicii nu îşi vor putea desfăşura activitatea în condiţii de performanţă.
Protesul a fost suspendat deoarece angajaţii aşteptă rezultatul consultărilor de mâine de minister.