14 zile de la explozia care a zguduit comuna Crevedia. Cinci oameni au murit, iar alți câteva zeci au fost răniți. O parte dintre ei au fost duși în străinătate, pentru a primi ajutor de specialitate. Alții au fost internați în spitalele din București. Mai multe case au fost distruse aproape în totalitate, iar altele au fost avariate parțial.
14 zile de la explozia de la Crevedia. Între timp, patronii stației GPL, unde a avut loc tragedia, au ajuns în arest. Cel puțin pentru moment. Căci, avocatul acestora a contestat măsura arestării pentru 30 de zile. Și pare destul de motivat ca să-și țină clienții departe de pușcărie. Mai ales că tatăl unuia dintre ei, Ion Doldurea, este primarul orașului Caracal. Și în plus, cel mai important sponsor al PSD. Iar influența sa în partid este foarte mare, fiind considerat „omul” secretarului general Paul Stănescu.
De altfel, în mai toate intervențiile publice pe subiectul Crevedia, politicienii PSD au încercat să disocieze numele primarului de cel al fiului: Ionuț Daniel Doldurea. Cu atât mai mult cu cât investigațiile autorităților au stabilit că punctul de lucru funcționa ilegal.
Ancheta a stabilit că stația GPL a fost închisă în urmă cu câțiva ani. Acest lucur s-a petrecut, însă, numai pe hârtie. În realitate, Doldurea și colegii își vedeau mai departe de activitate. Se întâmpla în văzul tuturor, la Crevedia: poliție, primărie, ISU, Prefectură, Consiliul Județean Dâmbovița etc. Toți spun acum că nu au știut, că nu au văzut că...că... Dar e greu de crezut așa ceva.
De altfel, deși nu o spun cu voce tare, cu subiect și predicat, nu puțini sunt cei care cred altceva. Fără protecția partidului, o astfel de afacere nu ar fi rezistat atât timp în ilegalitate.
14 zile de la explozia de la Crevedia
14 zile de la explozia de la Crevedia, din 26 august, au trecut până acum. Au murit cinci oameni, iar alte câteva zeci au fost răniți. A fost nevoie de o desfășurare importantă de forțe, de la pompieri și de la ISU pentru a localiza incendiu și pentru a evita ca tragedia să ia proporții și mai mari.
Cisternele cu gaz GPL au fost izolate și ținute sub jet de apă câteva zeci de ore. Pompierii au intervenit cu roboți de stingere făcând ca gazul să rămână la o temperatură scăzută și să fie evitată o explozie în lanț. 14 zile de la explozia de la Crevedia și doar cerul a mai rămas albastru și senin, în zonă. În rest este cenușiu. Pământul este pârjolit de flăcări și răscolit de explozii. Copacii sunt carbonizaț, iar fiare și bucăți de tablă, contorsionate de căldura intensă, ies de peste tot.
Scena unde s-ar putea turna un film de război
După atâtea zile, locul în care s-a produs nenorocirea seamănă cu o scenă dintr-un film despre un dezastru. De altfel, corect ar fi să spunem invers. Zona în care s-a produs explozia de la Crevedia ar putea fi folosită, de un regizor, ca scenă pentru un film despre un cataclism.
Este o zonă de război. La propriu, așa cum se poate vedea și din fotografiile pe care le-au făcut paparazzi Evenimentului Zilei. Aceștia au descins la fața locului la 14 zile de la explozia de la Crevedia și au făcut fotografii.
Locul în care s-a produs explozia și incendiul poate fi comparată cu unul dintre orașele distruse de război, în Ucraina. Cei care au văzut fotografii din Bahmut, de exemplu, după luptele care au durat luni întregi, pot confirma că seamănă aproape la perfecție cu forografiile de la Crevedia.
De altfel, nu cred că am greși dacă am spune că la Crevedia, pe 26, pe 27 și chiar pe 28 august s-a purtat o bătălie foarte dură. A fost o luptă împotriva unui inamic necruțător. Pompierii au pus la bătaie tot „armamentul” din dotare și au reușit, în cele din urmă, să învingă focul. Au fost și pierderi, și victime, au fost și distrugeri, însă focul a fost domolit și stins.
14 zile de la explozia devastatoare
14 zile de la explozia de la Crevedia, iar viața revine la normal. Încetul cu încetul. E drept că în momentul de față prima grijă a autorităților pare să fie de a supraveghea zona. Așa se explică prezența lucrătorilor care instalează un sistem de supraveghere video.
Viața între cenușiu și albastru senin
14 zile de la explozia care a omorât 5 oameni, a rănit alte câteva zeci și a dat peste cap viețile altora. Ruinele rămase după tragedie, înconjurate cu banda galbenă a poliției, sunt dezolante, contranstând cu cerul albastru, senin - mă repet. Poate unora nu le place această repetiție.
Dar tocmai cerul albastru și senin, este cel care dă o notă de optimism și de speranță. Personal, cred că lucrurile se vor aranja, în timp. Cei care își caută dreptatea, după ce și-au pierdut rudele apropiate, și-o vor găsi. Este mesajul pe care îl dă cerul albastru și senin.
La fel, cei care și-au pierdut casele și agoniseala, vor trece printr-o perioadă dificilă, însă își vor reveni. Fie că vor fi ajutați de autorități, fie că vor fi despăgubiți, conform legii, în baza unor decizii corecte și juste ale unor judecători.