Împlinirea a 127 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu nu mai este, în România de astăzi, nici măcar un prilej de minimă reculegere. Cu toate că, de-a lungul anilor, supozițiile legate de trecerea în neființă a acestui poet mitificat de comuniști, a aprins imaginația multor români.


FOTO:  Eugen SimionDincolo de valoarea incontestabilă a liricii eminesciene, o întrebare răzbate totuși până în prezent: cum a murit, de fapt, Mihai Eminescu? Academicianul Eugen Simion a avut amabilitatea să elucideze, pentru EVZ, această enigmă: „S-au scris 1.000 de fantasme legate de moartea lui Eminescu. Chiar George Călinescu, bazându-se pe diagnosticul pus de medicii vremii, a greșit, scriind că poetul a murit de sifilis. Eronat! Eminescu n-a avut sifilis, dar a fost tratat pentru această boală cu mercur – se obișnuia în acea perioadă – iar acest lucru i-a făcut foarte rău. Pe mine mă deranjează însă altă scorneală – o întreagă conspirație – potrivit căreia Eminescu ar fi fost asasinat de agenți austro-ungari, în urma unui complot pus la cale de Titu Maiorescu!”.

Adevărata cauză a decesului

Eugen Simion e indignat: „De la ce a pornit această copilărie, ca să nu-i spun altfel? Politicianul Petre Carp, sătul de criticile lui Eminescu din presa acelor timpuri, a spus, la un moment dat: „Mai potoliți-l pe Eminescu!”. Și, gata, de aici s-a ajuns la „Lichidați-l pe Eminescu!”. Aiurea! Cum să susții că Maiorescu, omul care a avut grijă de poet ca de propriul fiu, a complotat să-l omoare? În fine, Eminescu suferea de un sindrom maniaco-depresiv. Pe acest fond, tratamentul îndelungat cu mercur i-a fost fatal. El a murit la 39 de ani, dar, spiritual, s-a stins încă de la 33”.

Te-ar putea interesa și: