11 țări europene din care 9 în UE permit căsătoria între persoane de același sex. Ce drepturi au homosexualii în România?

11 țări europene din care 9 în UE permit căsătoria între persoane de același sex. Ce drepturi au homosexualii în România?

În nouă state ale UE, cuplurile de homosexuali și lesbiene au aceleași drepturi ca și cuplurile heterosexuale. În 2001, această uniune a fost permisă în Țările de Jos, în 2003 în Belgia, în 2005 în Spania, în 2009 în Suedia și Norvegia, în 2010 în Portugalia și Islanda, în 2012 în Danemarca și în 2013 în Franța și Marea Britanie. În 2014, Luxemburg a autorizat aceste căsătorii, precum și adopțiile făcute de persoanele de același sex, potrivit touteleurope.eu.

Potrivit presei franceze, în 2013, președintele francez François Hollande a făcut din acest subiect o temă de campanie, îar în aprilie după aprinse dezbateri parlamentare a fost adoptată o lege care permitea căsătoriile gay. În același an 2013, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a promulgat o lege valabilă doar pentru Anglia și Țara Galilor care permitea căsătoriile între persoane de același sex, în alte părți ale Ragatului Unit – Scoția și irlanda de Nord – având propria lor legislație.

Cuplurile gay britanice au dreptul de a adopta și de a recurge la reproducere asistată, precum și la părinți surogat atâta vreme cât aceștia sunt neplătiți. Cuplurile se pot uni nu doar prin căsătorie, ci și prin parteneriate civile.

Dezbateri legislative pe acest subiect sunt în curs de desfășurare în Filnada și Slovenia, în timp ce recunoașterea uniunilor civile ia amploare, mai spune sursa citată.

10 țări din UE însă nu recunosc nicio formă de uniune civilă pentru cuplurile de același sex - Italia, Grecia, Cipru, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, România, Bulgaria, Polonia. Problema căsătoriilor și adopției pentru cuplurile homosexuale a fost ridicată în Parlamentul European în 2003 și apoi în 2010 subliniind că acestor cupluri le este îngrădit dreptul la liberă circulație întrucât nu li se recunoaște această uniune dacă decid să se mute într-o țară unde acest lucru nu e posbil. De aici decurg niște drepturi inerente precum cele de adopție, securitate socială, moștenire etc.