Specialiștii semnalează o condiție care omoară mai multe persoane decât pandemia de coronavirus. Potrivit estimărilor, pandemia omoară, în fiecare minut, șapte persoane, în timp ce 11 persoane mor din cauza unei alte condiții.
Un nou studiu publicat de Organizația umanitară Oxfam arată că pandemia de coronavirus nu a omorât cei mai mulți oameni, dar a contribuit semnificativ la creșterea victimelor ucise de foamete. Analiza realizată de specialiștii organizației amintite spune că, alături de conflictele armate și criza climatică, pandemia de coronavirus a reprezentat unul dintre factorii care au dus la creșterea victimelor foametei de șase ori față de anul trecut.
11 victime ale foametei, raportate în fiecare minut
11 persoane (pot) muri din cauza foametei, în fiecare minut, la nivel global, potrivit noului raport. Numărul victimelor înregistrate în acest sens este de peste 520.000 de persoane. La acest număr a contribuit atât pandemia de coronavirus, cât și conflictele și criza climatică.
„În prezent, este probabil ca 11 persoane să moară la fiecare minut din cauza foametei acute. Această rată o depăşeşte pe cea a mortalităţii cauzate de pandemia de COVID-19, care este de şapte persoane (decedate) la fiecare minut. Conflictele în curs, combinate cu întreruperile economice din cauza pandemiei şi o criză climatică în creştere, au adâncit sărăcia şi nesiguranţă alimentară catastrofală în zonele cele mai afectate de foamete din lume”, se arată în raportul Oxfam.
Topul statelor care se confruntă cu foametea
Potrivit specialiștilor, Republica Democrată Congo, cu o populație de 90 de milioane de locuitori, în anul 2020, a raportat 21, 8 victime ale foametei. Republica Democrată Congo se află pe primul loc în topul statelor afectate de foamete.
Locul doi îl ocupă Afganistan, după care Yemen și Sudanul de Sud.
Organizația Oxfam somează autoritățile să „construiască sisteme alimentare mai echitabile, mai rezistente şi mai durabile”, potrivit romaniatv.net.
Un nou pericol planează asupra populației
Amintim că, recent, un nou studiu realizat de către oamenii de știință, pe durata la 20 de ani de zile, arată că, la nivel mondial, 5 milioane de oameni mor, anual, din cauza condițiilor meteo extreme. În principiu, cele mai multe victime au fost înregistrate pe fondul temperaturilor scăzute, însă întreg scenariul pare să se schimbe.
9,4% dintre decesele de la nivel global sunt cauzate de frig – este vorba despre aproximativ 74 de morți în plus la fiecare 100.000 de oameni.
Numărul victimelor raportate pe fondul caniculei se află în plină creștere, iar oamenii de știință preconizează că se vor înregistra din ce în ce mai mulți morți în acest sens.