Cipriotul care a agitat apele în fotbalul european susţine că actul de corupţie s-ar fi consumat în biroul unei firme de avocatură din Cipru.
Presupusul act de corupţie care face vâlvă în fotbalul european, caz apărut ca urmare a dezvăluirilor lui Spryros Marangos, fost trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal vreme de 24 de ani, este comentat aprins de ziarele, posturile de radio şi TV din Germania. Presa din această ţară are un rol aparte în poveste (mai mulţi oficiali ai UEFA sunt învinuiţi că s-au lăsat cumpăraţi, pentru ca Ucraina şi Polonia să organizeze Euro 2012), prezentând-o în premieră.
După ce interviul lui Marangos a apărut în publicaţia germană "Allgemeine Zeitung", cotidianul "La Gazzetta dello Sport" l-a preluat, italienii fiind direct interesaţi, alegerea Ucrainei şi a Poloniei făcându-se în detrimentul ţării lor.
Conform nemţilor, alegerea Ucrainei ca ţară-gazdă ar reprezenta o promisiune lăsată cu limbă de moarte de Lennart Johansson, fost şef la UEFA, pentru Grigori Surkis, personaj influent la forul continental.
Conform lui Marangos, actul de corupţie s-ar fi consumat în biroul unei firme de avocatură din Limassol. Acolo ar fi fost cumpăraţi, cu 11 milioane de euro, patru membri ai Comitetului Executiv. Suma amintită ar fi circulat prin offshore-urile din Cipru cu două zile înainte de anunţarea deciziei.
Protejat de Transparency
Atunci când scandalul a atins o dimensiune ameninţătoare pentru UEFA, for care a decis să-l dea în judecată pe Marangos pentru calomnie şi prejudicii de imagine, Transparency International, cunoscuta organizaţie specializată în lupta anticorupţie, şi-a oferit sprijinul.
Purtătoarea de cuvânt, Anne Schwören, doreşte să pună la dispoziţia lui Marangos experţi independenţi care să examineze documentele. Avocatul Neocleus, apărătorul cipriotului, a salutat faptul că UEFA i-a intentat proces clientului său, solicitând însă ca acesta să se desfăşoare în Cipru, acolo unde ar fi fost "agăţaţi" cei patru membri ai Comitetului Executiv.
Şi în România a existat o reacţie: DNA investighează dacă Mircea Sandu, membru al Comtietului Executiv, este implicat în vreun fel în acest caz.
Italienii pun presiune. Guvernul lor solicită o clarificare juridică din partea UEFA. "Dacă se constată nereguli, atunci să fie urmărite şi soluţionate", a declarat Rocco Crimi, secretar de stat. Italia se declară pregătită să organizeze Euro 2012.
"România nu apare în probele de mită pe care le deţin. Nici Mircea Sandu, şi nici alt român nu sunt implicaţi.", SPYROS MARANGOS, declaraţie dată pentru "ProSport"