11.000 de ani de închisoare pentru criptomonede

11.000 de ani de închisoare pentru criptomonede 11.000 de ani de închisoare pentru criptomonede / Sursa foto: captură video DHA

11.000 de ani de închisoare pentru criptomonede. Este pedeapsa primită de fondatorul unei platforme de monede virtuale din Turcia.

Pe 23 aprilie 2021, Turcia a cerut emiterea unui mandat internațional de arestare împotriva lui Faruk Fatih Özer, fondatorul unei platforme de criptomonede, scrie Le Figaro.

Suspectat că a fugit din Turcia în 2021 cu două miliarde de dolari în active aparținând unui număr de aproape 400.000 de utilizatori, Faruk Fatih Özer a fost arestat anul trecut în Albania.

11.000 de ani de închisoare pentru criptomonede

O pedeapsă uriaşă. Judecat pentru înșelăciune cu alți inculpați, fondatorul platformei de monede virtuale Thodex, Faruk Fatih Özer, a fost condamnat, joi, la 11.196 de ani, 10 luni și 15 zile de închisoare, de A 9-a Înaltă Curte Penală din Istanbul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Faruk Fatih Özer a fost condamnat pentru „creare, management și apartenența la o organizație”, „fraudă calificată” și ”spălarea activelor imobiliare”. Dintr-un total de 21 de acuzați, 16 au fost achitați.

În avizul emis de instanță, procurorul a amintit că principalul obiectiv al companiei a fost fraudarea mai multor persoane prin atragerea mai multor clienți și bani.

Campanie publicitară pentru criptomonede

Compania derulase o campanie publicitară majoră pentru a atrage investitori, promițând în special că va oferi mașini de lux unora dintre aceștia.

În urmă cu doi ani, Thodex și-a suspendat activitățile pe 21 aprilie 2021, după ce a postat un mesaj misterios care informa că avea nevoie de cinci zile pentru a procesa o investiție externă nespecificată.

Din 2021, Faruk Fatih Özer a fost suspectat că a fugit din Turcia cu două miliarde de dolari în active aparținând unui număr de aproape 400.000 de utilizatori.

Notificare roșie la Interpol

A fost căutat chiar cu o notificare roșie a Interpolului, înainte de a fi arestat anul trecut în Albania, apoi extrădat în Turcia, în aprilie. În aviz, s-a mai clarificat că Faruk Fatih Özer și complicii săi au acționat cu intenție frauduloasă încă de la început. Și că Thodex era o organizație criminală.

Dacă pedeapsa cu închisoarea pronunțată poate fi surprinzătoare prin gravitatea ei, aceste condamnări nu sunt rare în Turcia: în 2016, oponentul turc Fethullah Gülen a fost condamnat la 1.900 de ani de închisoare pentru că „a încercat să distrugă ordinea constituțională prin forță”, „a format și a condus un grup terorist armat”.

Cel mai recent, în 2022, un guru și predicator creaționist, Adnan Oktar, a fost condamnat pentru o serie de crime, inclusiv pentru agresiune sexuală, la peste 8.600 de ani de închisoare.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)