Anul trecut, 24 de tinere din judeţul Hunedoara au ajuns la doctor în stare gravă după ce şi-au provocat singure avorturi. În 2012 cifra lor a fost şi mai mare – 33, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. Sărăcia este principala cauză pentru care femeile recurg la astfel de metode, nici măcar cazurile sociale nefiind scutite de plata taxelor de avort în spitale.
"Personal, sunt îngrozită de această situaţie. Nu se poate să existe aşa ceva în secolul XXI, la mai bine de 20 de ani după ce femeile din România şi-au recâştigat dreptul de a întrerupe o sarcină. În 2012, s-au înregistrat în judeţ 725 de întreruperi de sarcină, iar 33 au fost provocate, neasistate de personal de specialitate", spune purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoa – ra, dr. Cecilia Birău.
Fenomen provocat de sărăcie
Medicii cred că femeile care îşi riscă viaţa alegând să avorteze acasă, după metode auzite din poveştile bunicelor, fac asta pentru că sunt neinformate sau, pur şi simplu, nu-şi permit un chiuretaj făcut într-un cabinet de specialitate, procedură care, cu tot cu consult, costă între 250 şi 400 de lei. Un avort care nu este impus de motive medicale costă chiar dacă este făcut într-un spital de stat, în aceste unităţi doar femeile care au deja patru copii având gratuitate. "Pe lângă taxa de avort, de 200-250 de lei, femeilor li se mai cer uneori bani pentru ecografie, consult. Apoi, au nevoie şi de bani de transport. Trebuie găsită o formă de protecţie socială pentru aceste femei", este de părere dr. Borbala Koo, director al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS).
În realitate, numărul cazurilor ar putea fi mai mare. "Gândiţi-vă numai că noi avem raportate doar cazurile care au ajuns la spital. Chiar dacă s-a vindecat, femeia respectivă nu va mai putea avea o sarcină atunci când îşi va dori", mai spune dr. Cecilia Birău. Medicii de la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti spun că în ultimii cinci ani, fenomenul avorturilor provocate s-a redus mult. "În ultimul an cel puţin, nu am avut niciun caz. Am avut acum zece ani o femeie adusă noaptea de familie, cu o hemoragie puternică, care nu recunoştea că încercase să îşi întrerupă sarcina. În 48 de ore, a murit", spune medicul Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti.
Tradiţii ucigaşe
O altă cauză pentru care femeile ajung să îşi facă avorturi acasă poate fi vârsta sarcinii. "De multe ori, femeiele solicită avort având o vârstă de sarcină care depăşeşte limita legală. Din motive religioase, în perioada Paştelui şi a Crăciunului, 95 la sută din maternităţi nu fac avorturi. Dacă ele cer să facă întreruperea de sarcină înainte de Crăciun, spre exemplu, şi sunt la limita celor 12 săptămâni legale de sarcină, sar peste termen şi nu mai pot face avortul legal", exemplifică dr. Borbala Koo.

"Uneori, femeile solicită avort având o vârstă de sarcină care depăşeşte limita legală. De Paşte şi Crăciun, sunt frecvent refuzate în spitale".
BORBALA KOO, director SECS