Evenimentul Zilei > Economie > Statul vrea să preia Arpechim de la Petrom! Oltchim are o şansă la privatizare
Statul vrea să preia Arpechim de la Petrom! Oltchim are o şansă la privatizare

Statul vrea să preia Arpechim de la Petrom! Oltchim are o şansă la privatizare

Rafinăria ar putea funcţiona în regim integrat cu combinatul de la Vâlcea, ceea ce l-ar face mai atractiv pentru investitori.

Combinatul se află în faţa unui nou proces de privatizare, iar până pe 28 martie 2014 vor trebui depuse ofertele angajante. Unii dintre investitorii interesaţi, cum sunt cele două firme din China, dar şi compania rusească Oil Gas Trade, au declarat deja că doresc să cumpere combinatul doar în sistem integrat cu Arpechim.
Potrivit lui Corneliu Cernev, unul din liderii sindicali din combinat, în prezent se poartă negocieri cu Petrom (companie care deţine acum Arpechim), pentru ca rafinăria să treacă în proprietarea statului. Ulterior va fi realizat proiectul de act normativ prin care va fi legiferat transferul.
60% din vânzările Oltchim
"Rafinăria era esenţială pentru producţia de PVC a Oltchim", a declarat pentru EVZ Corneliu Cernev. Când lucrau în sistem integrat, producţia de PVC a Oltchim reprezenta circa 60% din volumul total de vânzări, cifra de afaceri atinsă de Oltchim în "anii de glorie", 2007 – 2008, fiind de circa 600 de milioane de euro. Potrivit lui Cernev, atunci când Arpechim era în funcţiune, producţia zilnică de PVC era de 800 de tone.
Rafinăria Arpechim este închisă de mai bine de noi ani. Utilajele se află acum în stare de conservare, dar pentru reluarea activităţii ar fi nevoie de investiţii de zeci de milioane de euro.
Planul Guvernului nu este însă de a îşi asuma aceste costuri, ci de a lăsă investiţiile pe seama investitorului care va cumpăra Arpechim împreună cu Oltchim.
Peţitori importanţi la Oltchim
Printre investitorii inte resaţi de Oltchim se mai află, acţionarul minoritar PCC, ungurii de la MOL, prin filiala TVK, două firme din China şi Ştefan Vuza, care deţine Chimcomplex Borzeşti, investitorul român care a participat şi la prima licitaţie de vânzare, în septembrie 2012, dar şi o companie din Turcia. Combinatul se află în insolvenţă. Valoarea minimă cerută pentru Oltchim este de 160 de milioane de euro. În vremurile bune, cifra de afaceri a combinatului a atins circa 600 de milioane de euro pe an.
În vremurile bune, cifra de afaceri a combinatului a atins circa 600 de milioane de euro pe an.

  • Sindicalişti de la Petrom au obţinut un milion de euro pentru angajaţi, dar au uitat să împartă banii cu muncitorii
  • Oltchim şi-a redus pierderile la jumătate
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: