Preşedintele ucrainean a intrat în poziţie defensivă şi acceptă compromisuri până recent de neimaginat: alegeri anticipate, guvern de uniune naţională şi transfer de puteri către Parlament.
După trei zile de violenţe extreme, soldate cu cel puţin 77 de morţi, la Kiev s-a făcut pace. Cel puţin temporar, în condiţiile în care multe voci din Piaţa Independenţei din centrul capitalei, epicentrul mişcării pro-europene opuse actualei administraţii conduse de preşedintele Viktor Ianukovici, denunţă acordul încheiat cu acesta şi cer în continuare demisia şefului statului. Ieri, la prânz, prin medierea a trei miniştri europeni de Externe, cele două tabere rivale au căzut de acord să pună capăt luptelor sângeroase de stradă care au îngrozit comunitatea internaţională şi să facă paşi concreţi pentru revenirea la normalitate.
- Acord de PACE la Kiev: Alegeri anticipate şi modificarea Constituţiei. Parlamentul aprobă eliberarea Iuliei Timoșenko | VIDEO
Tensiunea persistă Ieri după-amiază a fost semnat un acord prin care liderul de la Kiev face importante concesii politice opoziţiei. Înţelegerea a venit în contextul unor uriaşe presiuni internaţionale asupra administraţiei Ianukovici, suprapuse riscului de a scăpa situaţia de sub control. Joi seară, UE a decis impunerea de sancţiuni oficialilor ucraineni responsabili de vărsarea de sânge de la Kiev. Ieri dimineaţă, Parlamentul, dominat de partidul de guvernământ, a adoptat o rezoluţie prin care a cerut autorităţilor să îşi retragă trupele de pe stradă. Între timp, protestatarilor li s-au alăturat contingente de poliţişti, unul chiar din Lvov, din vestul ţării, care au decis să schimbe taberele, alături de detaşaamente de veterani ai războiului din Afganistan. Tot ieri s-a aflat că şeful Armatei, demis acum câteva zile de Ianukovici, şi-ar fi dat în realitate demisia, refuzând să accepte ordinul de a mobiliza soldaţi împotriva manifestanţilor. Strâns cu uşa şi cu timpul scurgându-se în defavoarea sa, Ianukovici a acceptat compromisul unui acord cu Opoziţia. Parlamentul a aprobat imediat legea prin care ţara revine la Constituţia din 2004, text ce consfinţeşte o republică parlamentară. Totodată, deputaţii au votat în favoarea amnistierii necondiţionate a manifestanţilor pro-europeni, în special a celor aflaţi în detenţie sau sub urmărire penală. Mulţi demonstranţi au privit cu suspiciune acordul încheiat ieri, susţinând că este doar un truc prin care Ianukovici speră să câştige timp. Liderii Opoziţiei au dat însă asigurări ieri că tabăra pro-europenilor din centrul Kievului nu va fi desfiinţată până când nu se vor asigura că toate revendicările au fost îndeplinite de putere. Alegeri anticipate şi reformă constituţională Acordul semnat ieri de Viktor Ianukovici şi Opoziţie conţine o serie de prevederi foarte importante: ● organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate "nu mai târziu de decembrie 2014"; ● revenirea la Constituţia din 2004 care îi taie preşedintelui prerogative majore, precum dreptul de a numi premierul şi guvernatorii regionali; ● formarea unui guvern de uniune naţională în zece zile; ● reforma constituţională, care prevede un echilibru de putere între preşedinte, Guvern şi Parlament, se va încheia în septembrie 2014; ● autorităţile vor declanşa o anchetă privind măsurile represive la care s-a recurs în ultimele zile şi la care vor participa şi Opoziţia şi Consiliul Europei; ● autorităţile nu vor decreta starea de urgenţă în ţară şi atât guvernul cât şi Opoziţia se vor abţine de la noi acte de violenţă.