Adio brăţări electronice! Monitorizarea prin GPS a arestaţilor la domiciliu e prea scumpă
- Petrisor Cana
- 11 februarie 2014, 23:27
Noul Cod Penal a intrat în vigoare cu o prevedere la care şase ţări din UE au renunţat pentru că este prea costisitoare.
La finalul bilanţului Poliţiei Române care a avut loc, ieri, la Palatul Parlamentului, şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă a declarat că urmează să fie analizată oportunitatea implementării mult-lăudatului program de monitorizare a deţinuţilor prin GPS. El a spus că mai multe state din Uniunea Europeană (UE) au renunţat la brăţările electronice din cauza costurilor prea mari. El a dat exemplul Italiei care a investit 80 de milioane de euro în acest program şi doar 14 persoane au fost monitorizate. Şase ţări care au folosit brăţări pentru arestaţii la domiciliu au renunţat la ele. În total, în UE sunt 16 state care le mai folosesc, iar cinci ţări sunt în situaţia României. Chestorul Tobă spune că programul de monitorizare este, în majoritatea ţărilor, în custodia Ministerului Justiţiei. În prezent, 238 de persoane sunt sub supraveghere judiciară, iar nouă sunt arestate la domiciliu. De ele se ocupă 500 de poliţişti care fac parte din birourile de supraveghere înfiinţate în întreaga ţară.
- Deţinuţii-casnici, fără brăţări GPS. Poliţistul de companie îl pândeşte la colţul străzii: "Facem vizite inopinate la domiciliu"
"Profiler" românesc În premieră pentru Poliţia Română, chestorul Tobă a anunţa crearea Serviciului de analiză comportamentală, cu ajutorul FBI. E o structură din care fac parte psihologi, sociologi şi judiciarişti care monitorizează comportamentul infractorilor. Printre priorităţile Poliţiei Române pentru anul acesta sunt: aplicarea noilor coduri şi organizarea alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale. Principalele concluzii ale evaluării: în anul 2013, siguranţa cetăţeanului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani şi e pentru prima dată în ultimii 10 ani când s-au înregistrat mai puţine infracţiuni judiciare. În topul infracţiunilor de anul trecut sunt: furturile, tâlhăriile şi înşelăciunile. CITIȚI ȘI:
- AREST LA DOMICILIU, doar un vis frumos pentru deţinuţi. Poliţia nu dispune de BRĂŢĂRI ELECTRONICE!
- Şeful CSM, Adrian Bordea, despre lipsa brăţărilor electronice: "Toate organismele statului ar fi trebuit să-şi ia măsurile necesare"