Elveţia a ales să se izoleze de Europa

Elveţia a ales să se izoleze de Europa

Elveţienii s-au pronunţat, duminică, într-un referendum, pentru limitarea imigraţiei din ţările UE, ceea ce a nemulţumit liderii europeni şi ar putea duce la eliminarea ţării de pe piaţa unică.

Votul a fost unul strâns, o majoritate "pe muchie de cuţit" - 50,3% dintre cei care s-au prezentat la urne - votând "pentru". Rezultatele mandatează guvernul elveţian să negocieze, în următorii trei ani, cote privind imigraţia pentru cetăţenii UE, stu denţi străini, lucrători şi refugiaţi. Punerea în practică a acestui proiect echivalează cu anularea unui acord între Elveţia şi UE, privind libera circulaţie a persoanelor, de acum 12 ani. "Este un punct de cotitură, o schimbare a sistemului cu consecinţe pe termen lung pentru Elveţia", a spus ministrul Justiţiei, Simonetta Sommaruga, potrivit EUObserver.

  • EUROPA, îngrijorată de rezultatul referendumului ANTI-IMIGRAȚIE din Elveția

Reacţii critice Comisia Europeană a anunţat că va "examina" posibilele consecinţe ale acestei decizii, după ce guvernul elveţian va face cunoscute planurile sale în acest sens. Purtătorul de cuvânt al CE, Olivier Bailly, a declarat că nu se pune problema renegocierii acordului privind libera circulaţie pentru a include "excepţii". "Libertatea de circulaţie nu este negociabilă. Nu poţi negocia libertatea. Ori se aplică tuturor persoanelor, ori nimănui", a explicat el. Şi comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a subliniat că cele patru libertăţi fundamentale (circulaţia persoanelor, a mărfurilor, a capitalului şi a serviciilor) sunt inseparabile. "Piaţa unică nu este o brânză elveţiană. Nu putem avea o piaţă cu găuri în ea", a spus ea.

  • Uniunea Europeană va analiza implicaţiile votului elveţienilor de limitare a imigrației

Reforma imigraţiei a fost iniţiată de Partidul Popular Elveţian şi demonstrează că ţările bogate încearcă din greu să stopeze imigraţia din statele sărace membre ale UE. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, susţine că "rezultatul votului va cauza o serie de probleme pentru Elveţia", iar cancelarul Angela Merkel spune că rezultatele "ridică probleme considerabile". În fiecare an, circa 80.000 de noi imigranţi vin în Elveţia. Circa 300.000 de locuitori din cei 8 milioane ai Elveţiei sunt nemţi. Singurii care s-au bucurat de acest vot au fost extrema-dreaptă din Europa, care s-a pronunţat mereu împotriva imigraţiei. În Franţa, Frontul Naţional, condus de Marine Le Pen, a salutat "luciditatea poporului elveţian".

  • Elvețienii au votat pentru limitarea imigraţiei