"Şcoala Altfel", victima colaterală a vânătorii de profesori şpăgari

"Şcoala Altfel", victima colaterală a vânătorii de profesori şpăgari

Ca să demonstreze că sunt o breaslă cinstită, zeci de mii de profesori ameninţă că vor boicota singura săptămână din an în care şcoala înseamnă distracţie.

Scandalurile recente în care mai mulţi profesori au fost acuzaţi că pretind şpăgi pun pe butuci unul dintre cele mai îndrăgite programe: "Şcoala Altfel". Semnalul a fost dat de 5.000 de profesori gălăţeni care au semnat o petiţie prin care anunţă că, de teamă să nu fie acuzaţi că fac avere pe seama elevilor, nu vor mai ridica niciun deget pentru a organiza "Şcoala Altfel". În speranţa că şefii de la Educaţie vor veni cu o soluţie, alte zeci de mii de colegi le vor urma exemplul. "Stau în clasă şi discută" Concret, sindicatele din învăţământ îi cer ministrului Remus Pricopie să finanţeze în mod egal fiecare şcoală, astfel încât dascălii să devină organizatorii şi nu casierii acestor activităţi extracuriculare. "Se vor evita astfel discriminările între şcolile unde părinţii au bani şi cele unde nu-şi permit. Nu e datoria profesorilor să strângă bani şi să se expună suspiciunilor de fraudă. Colegii de la Galaţi au făcut un prim pas, până joi comunicăm situaţia la nivelul ţării, unde avem 80.000 de membri", ne-a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor "Spiru Haret". Singura soluţie, arată acesta, ar fi înfiinţarea asociaţiilor de părinţi în şcoli, care să strângă bani. În caz contrar, dascălii şi elevii vor petrece o săptămână monotonă.

  • Programul "Şcoala altfel", afectat de birocraţie

Soluţia: asociaţii în şcoli "Vor sta pur şi simplu în clase şi vor discuta sau vor organiza diverse jocuri cu elevii. Acolo unde părinţii se mobilizează şi colectează banii pentru o excursie, fireşte că dascălul îi va însoţi, dar sunt şcoli unde nu există asociaţii de părinţi, nimeni nu s-a gândit să reglementeze asta". Constituirea unei asociaţii presupune alergătură între judecătorie şi circa financiară. "Trebuie făcut iniţial un cont provizoriu şi depusă o sumă de bani care va fi transferată apoi în contul asociaţiei. Poate dura şi două săptămâni", spune Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi. Există însă şi dascăli care spun că elevii nu trebuie neapărat să părăsească şcoala pentru a se simţi ca în vacanţă. "Aş fi ipocrită să spun că nu ar fi frumos să organizăm ieşiri cu elevii, dar şi în clasă se pot face lucruri frumoase. Anul trecut, o mămică a venit la şcoală cu maşina de cusut, iar alta, care lucra în domeniu, le-a vorbit despre surse alternative de curent electric", povesteşte Andreea Puiu, învăţătoare în Capitală.

  • VRAJBĂ între părinţi şi dascăli după scandalurile de ȘPAGĂ. Director de școală: "Ne simțim ca în COMUNISM, fiecare TOARNĂ pe fiecare"

ONG-urile, cu aprobare în şcoli Pe de altă parte, ONG-urile s-au plâns că se lovesc de birocraţie dacă vor să desfăşoare activităţi în şcoli. "Anul acesta, «Şcoala altfel » se face doar cu aprobare", ne-a declarat Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent. Oficialii din Minister susţin însă că nu orice proiect trebuie aprobat la centru. Dascălii pot merge cu elevii în vizite diverse, fără acordul ministerului. Măsura se va aplica doar în cazul ONG-urilor care doresc să meargă în şcoli: "Trebuie să ne asigurăm că elevilor nu li se vor prezenta informaţii incomplete sau nepotrivite pentru vârsta lor", spun oficialii din Ministerul Educaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News