La trei zile de la reacţia inacceptabilă a autorităţilor în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, ministrul liberal de Interne, Radu Stroe, a demisionat din funcţie. Acesta a spus că demisia sa este un "semn de onoare" şi a susţinut că "alte instituţii", nu Internele sau IGSU aveau responsabilitatea localizării avionului prăbuşit.Vicepremierul Gabriel Oprea a fost desemnat ministru interimar, până în momentul în care liberalii vor desemna un înlocuitor.
Protejat de Ponta
Potrivit unor surse liberale, demisia lui Radu Stroe a fost forţată şi a survenit urmare a insistenţelor lui Crin Antonescu, care l-a avertizat că oricum i-ar fi retras sprijinul politic, urmare a scandalului public generat de reacţia autorităţilor la accidentul din Apuseni. Aceleaşi surse au mai afirmat că, în mod bizar, premierul Victor Ponta nu numai că nu a solicitat demisia lui Stroe, dar nici nu ar fi dorit ca acesta să plece. De altfel, premierul a şi confirmat ieri seară, la România TV, acest lucru: "Nu a refuzat să demisioneze pentru că nu i-a cerut-o nimeni", a spus el.
Conform unor surse liberale, liderul PNL, Crin Antonescu, a dorit ca decizia retragerii sprijinului politic lui Radu Stroe să vină la presiunea filialelor şi să nu pară decizia sa personală. Miercuri seara, Antonescu a dat tonul la TV, afirmând că nu este mulţumit de modul în care ministrul de Interne a gestionat situaţia şi că la Delegaţia Permanentă a PNL, pe 1 februarie, va propune măsuri politice "radicale". La rândul său, liderul PNL Bistriţa, Dorin Dobra a afirmat că dacă ar fi în locul lui Stroe atunci şi-ar da demisia, iar primarul Sibiului, Klaus Iohannis, s-a arătat nemulţumit de reacţia lui Radu Stroe.
În acest fel, preşedintele PNL a reuşit să scape de unul dintre liberalii cei mai apropiaţi de premierul Victor Ponta, acesta fiind de altfel, unul dintre desele reproşuri aduse de apropiaţii lui Crin Antonescu fostului ministru de Interne. Recent, Radu Stroe a fost cel care s-a opus ideii ca PNL să candideze pe liste proprii la alegerile europarlamentare, susţinând varianta listei comune cu PSD.
Mandatul lui Stroe, un lung şir de erori
Numele ministrului Radu Stroe a apărut pe lista remaniabililor guvernului Ponta în repetate rânduri, ca urmare a unor erori care au atras atenţia presei şi a opiniei publice. Astfel, în martie 2013, când, la Consiliul JAI, s-a anunţat că ţara noastră ratează din nou aderarea la Schengen, Stroe a făcut declaraţii tăioase la adresa statelor ce s-au opus aderării. Vara trecută, în timpul scandalului fraudei de la examenul de Bacalaureat, Radu Stroe îl contrazicea pe premierul Ponta în legătură cu mandatele de aducere pe numele elevilor. Şi modificările la Codul Rutier i-au dat bătăi de cap lui Stroe, în condiţiile în care colegii săi de partid i-au reproşat că nu a prezentat mai întâi proiectul în cadrul PNL.
Scutaru şi Stănişoară sunt favoriţi la Interne
George Scutaru, liderul deputaţilor PNL, sau Mihai Stănişoară, fost consilier prezidenţial pe siguranţă şi securitate naţională şi fost ministru al Apărării, sunt variantele cele mai probabile pentru Ministerul de Interne. Alte variante vehiculate sunt ministrul Cristian David şi europarlamentarul PNL Norica Nicolai.