Creşterea exporturilor poate fi privită într-o lumină pozitivă, dacă ne gândim că fermierii locali devin mai productivi. Însă acest avans arată şi că România nu are capacitatea de a procesa materiile prime care merg cel mai bine la export, cum sunt grâul, porumbul sau seminţele de floarea soarelui. "Nu este o veste bună că exportăm atât de multă materie primă, deoarece vom importa pe măsură, la alte preţuri. Cine se bucură acum că a vândut va vedea că a pierdut de fapt", a explicat pentru EVZ Adrian Porumboiu. Fostul arbitru are în exploatare 46.000 de hectare şi este unul dintre cei mai mari producători de grâu din ţară.
Din combină, la export
Fermierii care nu deţin spaţii de depozitare sunt nevoiţi să îşi vândă grâul imediat după recoltare, ceea ce înseamnă că pierd şansa să obţină un preţ bun. De exemplu, pe 9 ianuarie 2013, o tonă de grâu se vindea cu circa 263 euro în România, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii. La jumătatea lui august, adică după încheierea campaniei de recoltare, preţul coborâse la 142 euro/ tonă.
Cine a avut unde să îşi depoziteze grâul putea obţine 167 euro/tonă la jumătatea lui decembrie 2013. În aceeaşi perioadă, traderii, adică marii comercianţi care cumpără de la producători şi apoi exportă, au primit pentru o tonă de grâu exportat în Egipt 233 euro.
"Din doi în doi"
Dacă nu e rău că exportăm mult grâu, pentru că recolta bogată din 2013 acoperă şi necesarul intern de consum, situaţia se schimbă când vine vorba de porumb. "Nu ar trebui să exportăm porumb. Surplusul ar trebui folosit la furajarea animalelor şi să exportăm carne, că e mai scumpă", a declarat pentru EVZ Culiţă Tărâţă, unul dintre cei mai mari arendaşi de teren agricol din ţară. Numai că "zootehnia merge din doi în doi pentru că nu avem o politică coerentă în sector, care să nu se mai schimbe când se schimbă conducerea", subliniază acesta.
În perioada ianuarie – octombrie 2013, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de peste 4 miliarde euro, în vreme ce importurile s-au ridicat la 3,91 miliarde euro. Excedentul a ajuns astfel la 182 de milioane euro. În acest interval, exporturile de grâu s-au ridicat la 3,749 milioane tone, în valoare de 778,6 milioane euro. Pe locurile următoare se clasează porumbul, seminţele de floarea soarelui, orzul şi seminţele de rapiţă.

Te-ar putea interesa și: