10.000 de euro, prima de instalare pentru tinerii agricultori
- Adam Popescu
- 24 februarie 2009, 14:39
Numărul şomerilor produşi de industrie creşte de la o zi la alta, iar cererea de produse şi servicii este în continuă scădere. De la vânzările de autoturisme şi până la cele de bunuri de uz caznic, toate pieţele se confruntă cu efectele crizei economice.
În aceste condiţii, cei confruntaţi cu pierderea locului de muncă nu se mai pot angaja. O alternativă pentru aceştia o reprezintă agricultura, dar mai ales fondurile europene. Una dintre măsurile finanţate de UE o reprezintă şi Măsura 112, numită “ Instalarea tinerilor fermieri“.
Beneficiari de până în 40 de ani
Astfel, persoanele de până la 40 de ani pot accesa aceste fonduri, prin Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), pentru a pune pe picioare o afacere în domeniul agricol.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 10.000 de euro pentru o exploataţi agricolă cu dimensiunea minimă, de ceea ce UE numeşte 6 unităţi de dimensiune economică (UDE), valoarea unei astfel de unităţi fiind de 1.200 de euro.
Maximum 25.000 euro/exploataţie
În Ghidul solicitantului pe precizează însă că, peste această dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creşte cu 2.000 euro/1UDE, dar nu va putea depăşi 25.000 euro/exploataţie.
Astfel, măsura îşi propune să crească numărul tinerilor agricultori, care încep pentru prima oară o activitate agricolă, ca şefi de exploataţii şi încurajarea tinerilor fermieri de a realiza investiţii în acest domeniu.
80% fonduri de la UE
Potrivit Ministerului Agriculturii, contribuţia publică aferentă Măsurii 112 este de peste 337 de milioane de euro din care, 20% reprezintă contribuţia Guvernului României iar 80% reprezintă contribuţia Uniunii Europene.
Cei care pot beneficia de această măsură sunt fermierii în vârsta de până la 40 de ani, persoane fizice sau juridice, care practică în principal activităţi agricole şi sunt înregistraţi în Registrul fermelor/Registrul agricol.
Sprijinul de instalare va fi acordat în două tranşe de plată.Astfel, prima tranşă va fi acordată la aprobarea solicitării pentru acordarea Sprijinului, şi este de 60% din valoarea sprijinului pentru instalare.
A doua tranşă, de 40% din valoarea sprijinului pentru instalare, se acordă la îndeplinirea acţiunilor prevăzute în Planul de afaceri, obligatoriu în conformitatea cu standardele comunitare.
CITIŢI ŞI: Criza globală s-a întâlnit cu domnul Florea la Mioveni Cele mai mari hoteluri produc şomeri