Corespondență de la Bruxelles- La împlinirea a 1000 de zile de la începutul războiului din Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a participat virtual la o ședință plenară specială a Parlamentului European.
Discursul său a fost un apel la unitate și sprijin continuu pentru Ucraina, evidențiind sacrificiile poporului său și valorile comune europene.
„Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”.
Zelenski a subliniat că aceste 1000 de zile au fost marcate de curaj, rezistență și determinare: „Am reușit nu doar să-l împiedicăm pe Putin, ci să apărăm libertatea tuturor statelor europene”. El a mulțumit Parlamentului European pentru sprijinul oferit din prima zi a invaziei, inclusiv prin sancțiuni economice împotriva Rusiei.
Sprijin european și apeluri pentru mai multă acțiune
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a reafirmat solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina, descriind sacrificiul poporului ucrainean ca fiind nu doar pentru ei, ci pentru toți europenii.
„Vom continua să susținem Ucraina astăzi, mâine și în fiecare zi, atât timp cât este nevoie”, a declarat Metsola.
Europarlamentarul Manfred Weber a făcut un apel direct către cancelarul german Olaf Scholz pentru a reconsidera poziția privind livrarea de rachete Taurus către Ucraina.
„Dați Ucrainei acum rachetele Taurus de care are atâta nevoie”, a spus Weber.
El a subliniat că acest război nu este o simplă dispută regională, ci o amenințare globală la adresa democrației.
Diplomație versus armament
În timp ce majoritatea liderilor europeni au susținut intensificarea sprijinului militar, alții au promovat soluții diplomatice. Lidera maghiară a grupului Patrioților a declarat că o escaladare a conflictului ar putea avea consecințe drastice și a criticat strategia actuală a Uniunii Europene.
„Nu participăm la livrarea de arme către Ucraina și respingem propunerea aceasta care ar putea duce la escaladarea situației”, a afirmat ea.
Totuși, președinta Grupului S&D, Garcia Perez, a insistat că orice negocieri de pace trebuie să includă Ucraina.
„O pace impusă de Rusia ar pune în pericol ordinea internațională și dreptul internațional”, a spus ea.
„Europa trebuie să fie unită”
Zelenski a atras atenția asupra amenințării continue reprezentate de regimul de la Moscova și a subliniat că Rusia nu are acum intenția de a negocia, în special în urma implicării Coreei de Nord în conflict.
„Fără să reușim să aducem daune instalațiilor militare rusești, nu vom reuși să încheiem războiul într-un mod just”.
Discursurile din Parlamentul European au transmis un mesaj clar: Europa trebuie să rămână unită în fața agresiunii ruse. „Suntem alături de Ucraina care va câștiga”, a spus Weber, în timp ce Metsola a declarat cu fermitate: „Suntem alături de Ucraina până la libertate, până la pace”.
Viitorul Ucrainei în Europa
Zelenski a încheiat discursul mulțumind Uniunii Europene pentru sprijinul constant și a reiterat dorința Ucrainei de a deveni membră a Uniunii. „Viitorul Ucrainei aparține Europei. Slavă Ucrainei!”
După 1000 de zile de război, mesajul din Parlamentul European a fost unul de speranță, determinare și solidaritate pentru viitor. Discursurile din plenara de la Bruxelles au evidențiat sacrificiile poporului ucrainean și importanța sprijinului internațional care rămâne neclintit în ciuda dificultăților geopolitice actuale.