La 100 de ani, Mihai Șora ne învață să trăim. Istoriile lui Alex Stefănescu
Editura Evenimentul si Capital

La 100 de ani, Mihai Șora ne învață să trăim. Istoriile lui Alex Stefănescu

Autor: | | 0 Comentarii | 1344 Vizualizari

Astăzi, la Onești, în Cadrul Zilelor „G.Călinescu” se lansează un film de mare interes documentar și cultural: „Șora – jocul cuvintelor și al întâmplării”, realizat de Luiza Șora.

Orice localitate − din România sau din altă țară europeană − și-ar dori să găzduiască un asemenea eveniment. Acest privilegiu i-a revenit, iată, municipiului de pe Trotuș, cu numai 40.000 de locuitori, datorită vocației culturale a autorităților de aici, și, mai ales, pasiunii și competenței, seriozității și spiritului de sacrificiu cu care profesorul și poetul Constantin T.Ciobanu organizează anual la Onești, începând din 1969, ceea ce înseamnă de aproape cincizeci de ani, Zilele „C, Călinescu”.

Nu este o manifestare culturală ca oricare alta, nu are nimic convențional (sau provincial), este un moment fast pentru întreaga cultură română, pentru că la dezbaterile și recitalurile de aici participă oameni de valoare din toată țara. De-a lungul timpului au fost prezenți la Zilele „G. Călinescu” aproape toți marii noștri scriitori, ca Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Nicolae Manolescu sau Mircea Cărtărescu. În fiecare an, pentru câteva zile, capitala culturii românești se mută la Onești.

Lansarea filmului dedicat lui Mihai Șora (în prezența sa și a realizatoarei filmului) este așteptată cu emoție și curiozitate. Mihai Șora are 100 de ani (la 7 noiembrie va împlini 101) și este cel mai valoros filosof român în viață. Gândește mai clar decât aproape toți tinerii care se pronunță în diverse probleme în spațiul public. Are o cultură întinsă, bine însușită, de care nu face niciodată paradă, dar care dă greutate fiecărui cuvânt al său, scris sau rostit. Este prietenos și dornic de dialog, ia parte la petreceri, pleacă în excursii, face daruri. La 98 de ani s-a căsătorit cu o femeie tânără și frumoasă, poeta, eseista și traducătoarea Luiza Palanciuc, cu care forma încă dinainte de căsătorie un tandem de intelectuali de elită. Prezența lor împreună la orice manifestare culturală ridică imediat nivelul discuțiilor și creează participanților sentimentul că întâlnirea a fost un eveniment.

Mă bucur că îl cunosc și personal pe Mihai Șora și că îl pot admira și de aproape, nu numai citindu-i cărțile. Acum câțiva ani, la Iași, la un banchet organizat după o dezbatere despre poezie și filosofie, l-am văzut dansând o seară întreagă cu Luiza Palanciuc (acum se numește Luiza Șora). Noi, ceilalți, schimbam partenerele, ne mișcam în ritmuri care ignorau muzica, făceam glume mai mult sau mai puțin inspirate. Mihai Șora dansa cu adevărat, cu grație, absorbit de comunicarea fără cuvinte cu partenera lui. Și aceasta după ce, la dezbaterea care tocmai se încheiase, fusese aplaudat pentru intervențiile lui impresionante prin profunzimea gândirii și printr-un stil lapidarenunțiativ, care dădea autoritate cuvintelor.

La nicio întrebare marele filosof nu răspunde imediat, cu acea spontaneitate vulgară care este la modă în mass-media din România. De fiecare dată tace, se concentrează asupra lui însuși și captează un adevăr din adâncul ființei. Răspunsurile pe care le dă sunt de neuitat. Dar și tăcerile emoționează, ca momente de maximă intensitate a reflecției.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate