Evenimentul Zilei > Actualitate > 10 lucruri pe care NU le ştiai despre CEAUŞESCU. Ce făcea dictatorul comunist, în timp ce românii mureau de foame | FOTO
10 lucruri pe care NU le ştiai despre CEAUŞESCU. Ce făcea dictatorul comunist, în timp ce românii mureau de foame | FOTO

10 lucruri pe care NU le ştiai despre CEAUŞESCU. Ce făcea dictatorul comunist, în timp ce românii mureau de foame | FOTO

Nicolae şi Elena Ceauşescu au marcat destinul României pentru câteva zeci de ani. Admiraţi, temuţi, dar mai ales detestaţi, soţii Ceauşeşscu au condus România pe calea dezvoltării industriale, însă "domnia" lor a fost ca un catalizator pentru mizeria umană, pentru sărăcie şi pentru îngenuncherea culturii.

Există români nostalgici care sunt gata oricând să verse o lacrimă la gândul locului de muncă asigurat de către stat, după cum există şi oameni care îşi amintesc cu groază de cozile interminabile din faţa alimentarelor şi de momentele în care rafturile magazinelor erau goale.

Atunci când cuplul dictatorial a fost împuşcat, unii oameni s-au întristat la gândul pierderii unor beneficii asigurate de partid, în timp ce majoritatea românilor a plans de fericire. Însă, oricât de controversat a fost omul şi dictatorul Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu a fost întotdeauna detestată, chiar şi de către cei mai înfocaţi comunişti, iar multe dintre deciziile eronate luate de dictator sunt considerate ca fiind născute din influenţa “sinistrei soţii”.

Şi-a dorit independenţă finaniară, iar oamenii au plătit pentru asta

Pe măsură ce a îmbătrânit, Ceauşeşscu a devenit un lider megalomanic, înconjurat de personaje care doreau să obţină diferite beneficii.

Ceauşescu a construit incredibil de costisitoarea Casă a Poporului şi a dorit ca România să plătească toate datoriile externe. Preţul a fost, însă, incredibil de mare şi plătit de către cetăţenii de rând. Oamenii au început să resimtă lipsa acerbă a alimentelor, nu aveau acces la o altă lume decât cea sovietică, iar căldura, gazul şi apa au fost raţionalizate.

Mai mult decât atât, “Securitatea” supraveghea fiecare mişcare a oamenilor şi lua măsuri drastice ori de câte ori cineva se ridica, fie şi printr-o glumă, împotriva regimului.

Aflaţi, din GALERIA FOTO de mai sus, câteva lucruri inedited despre Nicolae Ceauşescu.