10 filme remarcabile născute din poveștile sportului. Tragedii, momente geniale și ură

Evz.ro vă prezintă 10 filme excepționale a căror acțiune este inspirată având la bază fapte reale, cu personaje mai mult sau mai puțin cunoscute în sport.

Pentru că sportul înseamnă emoție și povești, domeniul, unul vast, nu avea cum să nu stârnească interesul producătorilor din cinematografie. Pelicule memorabile au apărut atunci când faptele petrecute pe terenuri, în săli sau pe circuitele auto au fost transpuse pe peliculă cu ajutorul actorilor. Evz.ro vă propune 10 filme care au la bază sportul. Nu este vorba despre un top, ordinea fiind aleatoare.

1. „Senna” - documentar britanic, realizat în 2010, dedicat, așa cum e ușor de intuit, lui Ayrton Senna. Viața și cariera brazilianului, considerat de mulți cel mai mare pilot din Formula 1, sunt prezentate magistral, având susținerea mărturiilor celor care l-au cunoscut. Realizatorii au adunat imagini document din perioada în care Senna strălucea în F1, dar și din adolescența sportivului.

Momentele tragicului accident de la Imola - 1 mai 1994, reacțiile la cald ale apropiaților, funeraliile de la Sao Paulo, cu sute de mii de oameni invadând străzile metropolei braziliene, dau naștere unor trăiri intense. Pelicula a primit premiul Bafta, în 2012, pentru cel mai bun documentar.

2. „Cursa” - film apărut în 2016, îl are în centru pe legendarul alergător american Jesse Owens. Sportiv de culoare, care se confrunta în anii ‘30 cu prejudecăți rasiale, atletul ajunge în delegația SUA care participă la Jocurile Olimpice de la Berlin - 1936. Owens este imbatabil și câștigă patru medalii de aur, la 100 de metri, 200 de metri, ștafetă 4X100 de metri și săritura în lungime.

Dincolo de această performanță a rămas în istorie datorită contextului în care a devenit celebru. Victoriile s-au întâmplat în plină dominație nazistă, sub ochii lui Adolf Hitler, care n-a vrut să dea ochii cu americanul.

3. „Trauma” - povestea unui mare scandal declanșat în fotbalul american de Bennet Omalu. Doctor nigerian, ajuns în SUA, specializat în neuropatologie, descoperă consecințele pe care le are fotbalul american asupra sportivilor, din cauza contactelor fizice foarte dure. Medicul duce o luptă crâncenă cu tot sistemul, întreținut de interesul a zeci de milioane de americani și miliarde de dolari care se învârt în NFL. Rolul principal i-a fost atribuit celebrului Will Smith, filmul a apărut în 2015.

4. „Enzo Ferrari” - film italian, realizat în 2003, urmărește viața unui celebrului producător de automobile care îi poartă numele. Enzo Ferrari și-a dorit întotdeauna să construiască nu doar o mașină rapidă, ba chiar cea mai rapidă din lume. Copilăria, adolescența, perioada maturității și apusul vieții curg impecabil în acest film care dezvăluie multe secrete ale italianului.

5. „Rush - Rivalitate și adrenalină” - Filmul a avut două nominalizări la „Globurile de Aur” și a pus în scenă o rivalitate istorică în sport: cea dintre britanicul James Hunt și austriacul Niki Lauda. Din ciocnirea celor doi piloți din Formula 1 s-a născut și o bună parte a popularității acestui sport. Firi diferite, Hunt și Lauda s-au urât, dar s-au respectat în egală măsură. Ambii rămân în istoria Formulei 1 pentru că au devenit campioni într-una dintre cele mai periculoase discipline sportive.

6. O altă mare rivalitate, cea din tenis, întreținută de suedezul Bjorn Borg și americanul John McEnroe, a stat la baza peliculei „Borg vs. McEnroe - Înfruntarea secolului” (2017). Două genii ale tenisului, care nu s-au simpatizat cât timp s-au întâlnit la fileu, dar care au popularizat la nivel internațional „Sportul Alb”. Suedezul este interpretat de Sverrir Gudnason, iar americanul de Shia LaBeouf și acțiunea e centrată pe turneul de la Wimbledon din 1980.

7. „Moneyball - Arta de a învinge” - Povestea lui Billy Beane - interpretat de Brad Pitt - un fost jucător de baseball, care abandonează cariera și devine manager al echipei Oakland Athletics. El sfidează regulile după care funcționează mangementul din acest sport și după ce-și pierde mulți jucători importanți, face o reconstrucție a formației pe baza unor statistici puse la dispoziție de un tânăr economist.

Cu noua metodă, criticată de rivali, mass-media și suporteri, Beane revoluționează acest sport. Filmul a apărut în 2011 și a avut șase nominalizări la Oscar.

8. „Pele - Nașterea unei legende” (2016) - Nu se putea ca marele fotbalist brazilian să nu devină subiectul unui film care să-i prezinte evoluția fabuloasă. Un copil crescut în favela, la limita subzistenței, reușește să devină la doar 17 ani un superstar mondial. Pelicula îl urmărește pe micul Edson Arantes do Nascimento din momentul în care descoperă tainele fotbalului, alături de copiii din cartier, până în momentul în care devine campion mondial la turneul din 1958, găzduit de Suedia.

9. „Adidas vs. Puma” (2016) - rivalitatea în sport nu a existat doar în teren ci și la nivelul sponsorilor. Doi mari jucători, producători de echipament sportiv s-au avut la un moment dat „ca frații”, dar au devenit dușmani. Filmul urmărește relația dintre frații Adolf Dassler și Rudolf Dassler.

La inițiativa primului, cei doi fondează compania Adidas, dar neînțelegerile care au uzat relația de-a lungul timpului a dus la separare și dușmănie. Rudolf a plecat pe un alt drum și a pus bazele Puma, de aici pornind bătălia pentru promovarea imaginii în plan sportiv.

10. „Williams” - (2017) - Un documentar despre ascensiunea lui Frank Williams, patronul echipei de Formula 1 care îi poartă numele. Englezul a fost obsedat de automobilism, a fost pilot, dar a intrat în „Marele Circ” ca antreprenor. În 1986 a suferit un accident e l-a țintuit pentru totdeauna într-un cărucior cu rotile, dar a avut forța să depășească problemele fizice și psihologice. O poveste despre familia lui Frank și marea sa pasiune: F1.