A împlinit 10 ani. Din vina ei, peste 18.000 de corupți au fost trimiși în judecată

A împlinit 10 ani. Din vina ei, peste 18.000 de corupți au fost trimiși în judecată

Șeful Serviciului de permise din Argeș, sute de polițiști din vămi și de la frontieră sau din alte structuri ale Ministerului de interne care și-au „pătat” onoarea au fost demascați de ofițerii Direcției Generale Anticorupție care a împlinit, astăzi 10 ani de la înființare.

Din 2006, de la înființare, cazurile DGA au fost considerate de presă adevărate cutremure- ancheta șefilor din Ministerul de Interne care au primit ilegal locuințe de serviciu, „Fabrica de permise” de la Argeș, unde mii de șoferi au dat șpăgi fabuloase pentru a primi permisele sau cazurile de corupție în vămi.

Direcției Generale Anticorupțiea aniversat un deceniu de activitate. Peste 18.000 de dosare de corupție au fost înaintate din anul 2006, la Parchet.

”Știm cu toții că în statele democratice, diminuarea fenomenului de corupție constituie una dintre premisele prosperității și echității sociale pentru fiecare dintre cetățenii Uniunii Europene. Împărtășesc acest deziderat ca și dumneavoastră și una dintre prioritățile mandatului meu ca viceprim-ministru și ministru al afacerilor interne rămâne prevenirea și combaterea corupției. Nu putem vorbi de securitate, de libertate sau justiție în lipsa unor rezultate concrete în lupta împotriva corupției”, a declarat ministrul internelor Gabriel Oprea.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la momentul operaționalizării sale în anul 2005 și până în prezent, ca urmare a activităților cu caracter preventiv desfășurate de către Direcția Generală Anticorupție, 1.690 de dosare au fost deschise prin desistarea angajaților Ministerului Afacerilor Interne care au refuzat tentative de mituire.

La evenimentul de astăzi au participat și reprezentanți ai țărilor care au susținut evoluția instituțională a DGA, între care ES Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii în România, ES Matthijs van Bonzel, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la București, ES Ramiro Fernández Bachiller, ambasadorul Spaniei la București, ai ambasadelor Finlandei și Franței la București, precum şi ai ONG-urilor partenere ale Direcţiei Generale Anticorupţie în activităţile de prevenire a corupţiei.

Totodată, au mai fost prezenți reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Serviciului Român de Informaţii, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, Agenției Naționale pentru Integritate, Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum și ai conducerii altor structuri ale MAI.

Ziua de 30 mai a fost stabilită Ziua Aniversară a Direcției Generale Anticorupție la propunerea conducerii instituției, prin ordin al ministrului afacerilor interne, fiind al cincilea an consecutiv când se sărbătoreşte acest eveniment.

La aniversarea celor 10 ani de activitate, Direcţia Generală Anticorupţie se prezintă ca o structură cu o identitate instituţională consolidată, cu un corp de profesionişti care pot investiga cauze dintre cele mai complexe.