Parlamentarii îşi iau vacanţă de Ziua Morţilor

Parlamentarii îşi iau vacanţă de Ziua Morţilor

Parlamentarii nu vor munci din greu nici săptămâna viitoare. Pentru că marţi, 1 noiembrie, se comemorează Ziua morţilor, UDMR a propus ca parlamentarii Uniunii să fie liberi. Motiv pentru care, senatorii vor lucra doar o zi săptămâna viitoare, iar deputaţii nu vor mai ţine şedinţa de plen de marţi.

După ce Adunarea parlamentară NATO le-a făcut cadou o mini-vacanţă la începutul lunii, parlamentarii au muncit două săptămâni, iar acum au primit alte zile libere, în special senatorii, de data asta de la UDMR.  

La propunerea reprezentantului UDMR, Gyorgy Frunda, care a cerut ca parlamentarii Uniunii să poată fi liberi în data de 1 noiembrie pentru comemorarea Zilei morţilor, senatorii vor avea doar o zi de plen săptămâna viitoare.   "Credincioşii catolici, protestanţi, greco-catolici şi o parte dintre ortodocşi sărbătorim Ziua morţilor. Este o sărbătoare pe care, cu mare respect, în fiecare an, o comemorăm la mormintele strămoşilor noştri", a explicat Frunda, în cele din urmă plenul hotărând să se lucreze în plen numai în ziua de luni, într-o şedinţă prelungită, iar în următoarele trei zile în programul acestei Camere să figureze activitatea în comisiile de specialitate. Şi deputaţii şi-au modificat programul Nici deputaţii nu s-au lăsat mai prejos. Şi programul Camerei Deputaţilor pentru săptâmâna viitoare a fost modificat. Aceştia vor lucra marţi doar în comisii, pentru a permite celor care doresc să participe la ceremoniile de Ziua tuturor sfinţilor. "Dacă observăm la alte naţiuni, ungurii opresc inclusiv circulaţia. (...). Probabil că marţi o parte din deputaţi vor fi prezenţi la comisii, iar o parte vor fi prezenţi la aceste activităţi personale ale familiei sau ale comunităţii lor", a spus secretarul Camerei, Nicolae Mircovici. În final, deputaţii se vor reuni luni în şedinţă de vot final, marţi au lucru în comisii, iar miercuri vor avea atât plen cu vot final, cât şi comisii, iar joi comisii. Toamna asta se poartă adoptări tacite De altfel, nici atunci când vin la serviciu după un program normal senatorii şi deputaţii nu dau în greu. Ieri, de exemplu, după discursul Regelui Mihai, deputaţii nu au mai intrat în sala de plen deşi aveau mai multe legi de discutat pe ordinea de zi. Şedinţa de plen a fost deschisă doar pentru a se constata lipsa cvorumului. La Senat sunt la modă pauzele de consultări şi adoptările tacite. Controversata lege a asistenţei sociale i-a ţinut pe senatori mai mult pe la bufet decât în sala de plen, o pauză de consultării fiind cel mai la îndemână mijloc de a bloca lucrările. Mai mult decât atât, din cauza neînţelegerilor dintre putere şi opoziţie cu privire la dezbaterea cu prioritate a proiectului legii asistenţei sociale, zece ordonanţe de urgenţă ale Guvernului au trecut prin adoptare tacită.

Ne puteți urmări și pe Google News