1 Mai pe litoral. Turiștii vor cheltui cel puțin 220 de lei pe zi

1 Mai pe litoral. Turiștii vor cheltui cel puțin 220 de lei pe zi

Anul acesta, de 1 Mai, se deschide și sezonul vacanțelor fără viză în România pentru cetățenii Republicii Moldova, iar hotelierii mizează pe câștiguri frumoase.

Turiștii români și moldoveni sunt așteptați de administratorii hotelurilor și pensiunilor de pe litoral cu tarife care pornesc de la circa 70 de lei, pe cameră pentru o noapte de cazare, și ajung la cel mult 650 de lei pentru pachete all inclusive.

Prețuri variate

Pentru o cameră dintrun hotel de pe litoral cotat la două stele, turiștii vor scoate din buzunar între 100 și 120 de lei, în medie, pe noapte, potrivit datelor furnizate de ANAT, la cererea EVZ. Tariful pentru un pachet care acoperă întreaga minivacanță de 1 Mai, adică intervalul 1-4 mai, urcă la 150-180 de lei și include doar cazarea.

În cazul unui hotel de trei stele, tariful mediu pentru trei nopți de cazare este de 200-250 de lei de persoană. „La patru stele, planșa de tarife este mai variată. Pentru un sejur all inclusive de trei nopți, prețurile sunt între 550 și 650 de lei de persoană”, spune Aurelian Marin, directorul agenției de turism Paradis Tours.

Petrecerile din cluburi și animatoarele de pe plajă sunt doar câteva dintre atracțiile pregătite de hotelieri.

Cei care aleg să se cazeze la pensiune, în zona de sud a litoralului, vor plăti mai puțin. Astfel, tariful pentru o cameră într-o vilă din Costinești este de circa 80-100 de lei/ noapte, iar în Eforie Nord, prețurile pornesc de la aproximativ 70 de lei/noapte, potrivit anunțurilor postate pe site-urile specializate de administratorii unităților de cazare. De altfel, în sud sunt și cele mai multe locuri libere în prezent, la prețuri mai mici față de nordul litoralului.

În medie, un turist va cheltui pe litoral cel puțin 50 de euro, echivalentul a circa 220 de lei, pe zi, în timpul minivacanței de 1 Mai, potrivit estimărilor patronatelor de profil.

1 Mai „vânătoresc”

Cei care vor alege ca destinație de vacanță alte zone ale țării și vor opta să se cazeze la o pensiune agroturistică, vor scoate mai puțini bani din buzunare. Un sejur de treipatru zile cu pensiune completă costă între 300 și 400 de lei. „Turiștii vor fi serviți cu mâncare tradițională specifică zonei, iar administratorii au pregătit programe de călărie, vânătoare sau pescuit ori drumeții cu bicicleta”, ne-a precizat Mișu Chiruc, directorul executiv al Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC).

Ce preferă moldovenii

Anul trecut, România s-a aflat pe locul al treilea în preferințele cetățenilor din Republica Moldova care au plecat în străinătate prin intermediul agențiilor de turism. După eliminarea vizelor, de la 28 aprilie, operatorii din turism preconizează o creștere semnificativă a numărului celor care vor alege România ca destinație de concediu. „Ne așteptăm chiar și la o dublare a numărului de moldoveni veniți în vacanță în România”, a declarat pentru EVZ Lucia Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Previziuni optimiste

Astfel, de la circa 30.000 de turiști din Republica Moldova, câți au intrat în țară anul trecut, în 2014 sunt așteptați cel puțin 40.000 - 50.000 de vizitatori. Numai pe litoral se estimează că vor ajunge între 5 și 10.000 de turiști de peste Prut. Ofertele hotelierilor de la malul mării pentru 2014 pornesc de la 300 euro pentru un sejur de șase nopți, la trei stele, cu mic dejun inclus.

Totuși, puțini operatori au conceput asemenea pachete pentru moldoveni, chiar dacă aceștia nu vor mai avea nevoie de vize, începând de luni, ca să vină în țară. „Încă nu am observat în programele agențiilor de turism oferte speciale pentru turiștii din Republica Moldova”, subliniază Răzvan Pascu, consultant marketing turistic la Asociația Travel Focus.

Sudul litoralui, destinația favorită

Un turist de peste Prut cheltuiește, în medie, 1.500 de lei în timpul unui sejur petrecut în România și, cel mai adesea, preferă să călătorească cu mașina și să se cazeze în hoteluri de trei stele. „Vara aleg litoralul românesc, sudul acestuia fiind cel mai rezervat, iar iarna se orientează către stațiunile montane, mai ales cele dotate și cu pârtii de schi, ca Valea Prahovei sau Vatra Dornei”, arată Alin Burcea, șeful agenției de turism Paralela 45, care va deschide o unitate la Chișinău, în luna mai.