Risc de amendă mare de 1 Mai. Ce spune legea despre picnic și grătar

Unde ai voie să faci grătarul de 1 mai pentru a evita amenzile. Sursa Foto: Arhiva EVZ

1 Mai. Grătarele în aer liber se pot organiza doar în zone special amenajate. Aceste zone trebuie să fie dotate cu utilități necesare acestei activități, iar persoanele care nu respectă legea riscă amenzi usturătoare.

Grătarele în aer liber de 1 mai

Ziua de 1 mai este sărbătorită de români prin grătare în aer liber, însă această activitate poate atrage și amenzi.

Astfel, cei care aleg să petreacă ziua liberă în natură trebuie să știe că nu în toate locurile este permisă organizarea unui picnic.

Pentru a face un grătar, românii trebuie să aleagă o zonă special amenajată unde aprinderea focului este permisă.

Ce spune legea despre grătarul în aer liber

Pentru a nu risca amenzi usturătoare, legea menționează două zone în care poți organiza un picnic:

  1. În zonele indicate pentru activitățile de picnic, unde sunt permise activități de picnic, dar nu și aprinderea focului;
  2. În zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.

Aceste zone trebuie să fie marcate și dotate cu utilități şi facilități destinate activităților de picnic. De asemenea, ele trebuie să conțină și zone în care este permisă aprinderea focului. Trebuie să existe și containere de deșeuri inscripționate corespunzător.

1 Mai. Situațiile în care poți lua amendă

Constituie contravenții următoarele fapte:

  1. Aprinderea focului în spații neamenajate / aprinderea focului în spații amenajate, fără supravegherea acestuia – între 2.000 și 5.000 de lei amenda;
  2. Desfășurarea activităților de picnic în afara zonelor special amenajate și/ sau a zonelor indicate pentru acestea – între 1.000 și 3.000 de lei amenda;
  3. Lăsarea resturilor menajere sau a oricăror alte gunoaie în spațiul de picnic, aruncarea țigărilor, chibriturilor sau oricăror alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajat, precum și nerespectarea ordinii publice  – între 300 și 3.000 de lei amenda;
  4. Aruncarea deșeurilor în alte locuri decât cele special amenajate – între 200 și 2.000 de lei amenda.

Este bine de știut că amenzile pot fi plătite (jumătate din suma minima prevăzută) pe loc sau în maximum 15 zile de la data întocmirii procesului verbal (ori de la data comunicării acestuia). În cazul în care termenul este depășit, amenda se plătește integral.

Pe lângă polițiști (inclusiv cei locali), sancțiunile pot fi aplicate și de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu. De asemenea, acestea pot fi aplicate de jandarmi sau reprezentanții autorităţilor locale.