1 Mai cu lupte de stradă şi proteste

În timp ce România sărbătoreşte 1 Mai cu grătare şi bere, în alte ţări oamenii ieşiţi pe străzi au protestat faţă de autorităţi şi incapacitatea acestora de a contracara efectele crizei financiare. La Istanbul, protestele s-au transformat în lupte de stradă, opt persoane fiind rănite, informează AFP.

Manifestanţii turci au intrat în conflict cu forţele de ordine, aruncând cu pietre, cocktailuri Molotov, spărgând geamurile băncilor şi magazinelor din centrul Istanbulului. În încercarea de a-i calma pe protestatari, poliţiştii au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.

„Nu putem tolera astfel de oameni, care vin la manifestaţii cu pietre în buzunare. Astfel de oameni nu fac parte din rândul celor care muncesc”, a declarat guvernatorul Mehmet Güler, pentru postul de televiziune NTV, potrivit căruia 20.000 de poliţişti au fost mobilizaţi la Istanbul pentru a asigura liniştea

Mitingurile au fost organizate de două dintre cele mai importante confederaţii sindicale din Turcia, DISK şi KESK, de partide de stânga şi de extrmă-stânga şi de Partidul pentru o societate democrată (DTP).   Demonstraţii anti-Sarkozy

Sindicatele din Franţa au scos oamenii din casă pentru a protesta faţă de politica preşedintelui Nicolas Szarkozy vizavi de criza economică. Potrivit organizatorilor, aproximativ 50.000 de persoane manifestează la Bordeaux, între 15.000 şi 30.000 la Toulouse şi peste 8.500 la Marsilia. Sindicatele acuză autorităţile franceze că nu au luat măsuri suficient de bune pentru a minimaliza efectele crizei.

FOTO REUTERS: Sindicatele franceze protestează împotriva politicilor economice ale preşedintelui Nicolas Sarkozy În capitala germană, Berlin, sute de tineri s-au bătut cu poliţia locală. Răfuiala de aseară, care s-a încheiat cu cel puţin două arestări, continuă astăzi cu un protest în toată regula, organizat de extremiştii de dreapta şi stânga. Ei îşi exprimă nemulţumirea faţă de măsurile luate de autorităţi în ceea ce priveşte criza economică.

FOTO REUTERS: Şi în Berlin, nemţii au protestat împotriva măsurilor de criză

„Recesiunea este mai profundă decât şi-ar fi putut imagina cineva. Nu vedem nicio lumină la capătul tuneulului. Nimeni nu ştie când se va opri această criză”, a declarat Michael Sommer, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor (DGB).

La Sankt Petersburg, poliţia a arestat aproximativ o sută de simpatizanţi ai extremei-drepte, care intenţionau să manifesteze pe străzile din „Oraşul Ţarilor”. Mulţi polonezi s-au adunat la Varşovia, în faţa sediului parlamentului, scandând „Libertate, egalitate, socialism”, în timp ce la Viena 100.000 de persoane au participat la un miting organizat de Partidul Social-Democrat.     În Mexic, gripa porcină nu lasă loc de sărbătoare. Localurile, stadioanele şi majoritatea instituţiilor şi clădirilor publice sunt închise, pentru a limita răspândirea virusului.

Prima zi de vară

Comunităţi de scoţieni, irlandezi şi din Insula Man sărbătoresc astăzi Beltane, un festival care are loc la fiecare 1 mai. În aceste ţări, ziua este socotită drept prima zi de vară. Sărbătoarea are origini celtice. Ziua marca plecarea cu oile spre munte, pentru păşunat. În ajun, sătenii de la deal şi munte aprind focurile.

Druizii galici din secolul X făceau focul pe vârfurile de deal, iar turmele de vite treceau prin flăcări, pentru a se purifica. Locuitorii credeau că asta le aduce noroc pentru întregul an. În Scoţia, oamenii treceau prin fumul dens dintre două focuri, pentru a fi feriţi de boli.

Unele culturi celtice, ca bretonii, galezii şi locuitorii din Cornwall nu celebrează Beltane. Totuşi, galezii au o sărbătoare asemănătoare, numită Calan Mai.

Înviat peste timp

Festivalul Focului a dispărut odată cu trecerea secolelor. În 1950, doar comunităţi izolate îl mai respectau. Beltane a înviat ca sărbătoare în 1988. În noaptea de 30 aprilie, 15.000 de persoane se strângeau pe Calton Hill, din capitala scoţiană Edinburgh, pentru a aprinde din nou focurile.

Festivalul de la Beltane

Sărbătoarea a prins imediat, oamenii revenind în fiecare an, mai puţin în 2003, când autorităţile locale nu le-au pus la dispoziţie dealul. CITIŢI ŞI: 1 Mai cu ploi şi restricţii de trafic