1 Aprilie ne păcăleşte la buzunar

1 Aprilie ne păcăleşte la buzunar

Preţurile ţigărilor, ale băuturilor alcoolice şi ale medicamentelor româneşti cresc de la începutul lunii viitoare. În perioada următoare se aşteaptă şi scumpirea alimentelor.

Nu este o simplă păcăleală de 1 Aprilie: începând de mâine, vom avea de înfruntat un nou val de scum piri. Va trebui plătim mai mult pentru medicamente, ţigări, pentru unele produse alimentare şi pentru o parte din băuturile alcoolice. Din cele peste 1.500 de medicamente româneşti, circa 90% vor fi mai scumpe cu până la 6%, potrivit lui preşedintelui Asociaţiei Producătorilor Români de Medicamente, Petre Pănculescu.

Deşi sindicaliştii din industria alimentară susţin că „numai un om de afaceri inconştient ar mări preţurile pe vreme de criză”, realitatea se dovedeşte alta. Mielul tradiţional de pe masa de Paşte va fi cu mult mai scump decât anul trecut, avertizează producătorii.   Iar, conform lui Tudor Dorobanţu, reprezentantul Federaţiei Agrostar, marii retaileri vor fi cei care vor scumpi şi alte produse alimentare precum fructele şi legumele. Din cauza majorării accizelor, preţurile băuturilor alcoolice spumante şi ale celor intermediare, de tipul aperitivelor, vor sălta cu peste 10%. Tot accizele mărite sunt cauza scumpirii ţigărilor cu aproximativ 40 de bani pe pachet. Românii, tot mai săraci Creşterile de preţuri sunt, în acest moment, mai dureroase ca niciodată, deoarece majoritatea românilor simt pe propria piele efectele crizei financiare.   Altfel spus, preţurile cresc, iar salariul rămâne la fel sau scade, unele persoane ajungând chiar să fie disponibilizate. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ianuarie salariul mediu al românilor a scăzut faţă de decembrie cu 9%. Pentru luna ianuarie, românii au primit, în medie, un salariu net de 1.355 lei (puţin peste 320 de euro). Iar previziunile cunoscătorilor pieţei muncii sunt sumbre: ei spun că salariile nu vor creşte anul acesta decât în cazuri excepţionale, din cauză că majoritatea companiilor nu au crescut în 2009 bugetele de salarii. 

90% dintre medicamentele româneşti se vor scumpi începând de mâine

OPINII PRO ŞI CONTRA

Mielul, laptele şi fructele, „pândite” de scumpiri Paul Barbu Obişnuiţi ca în fiecare an să vedem scumpiri în preajma Sărbătorilor pascale, anul acesta vom avea parte de o surpriză în ceea ce priveşte preţurile alimentelor. În afară de carnea de miel, care se va scumpi şi în această primăvară, marea majoritate a produselor nu vor suporta creşteri de preţuri, ca un efect al crizei, spun majoritatea specialiştilor din domeniu. „Anul acesta va fi primul în care Paştele nu mai reprezintă un factor de scumpire pentru alimente.

Acum, pe timp de criză, când toate volumele de vânzări au scăzut, numai un om de afaceri inconştient ar mări preţurile”, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). El preconizează scumpiri doar la carnea de miel, la mare căutare în următoarea perioadă. „Omul care anul trecut cumpăra un miel întreg acum va lua jumătate, cel care lua jumătate acum va lua doar o pulpă şi tot aşa. Va scădea şi puterea de cumpărare”, a precizat Frumosu. Explicaţia este simplă: românul trece prin criza din 2009 cu salariul de anul trecut.

Preşedintele FSIA spune că un salariat care acum are aceeaşi remuneraţie ca şi anul trecut nu poate suporta scumpirile de anul acesta şi se va adapta orientându- se spre produse ieftine, categorisind drept o „golănie” scumpirea produselor în această perioadă. Reduceri din disperare „Este mai probabil să fie reduceri decât scumpiri, în condiţiile în care vânzările au scăzut masiv. Vor fi două feluri de reduceri în această perioadă. Primele sunt cele din disperare. Sunt comercianţi care nu mai pot vinde produsele şi acum sunt supraîndatoraţi. Aceştia trebuie să acopere nişte salarii, nişte credite, aşa că vor trebui să vândă la preţ redus pentru a nu rămâne cu marfa”, a completat şi vicepreşedintele grupului Angst, Ştefan Pădure. Potrivit acestuia, al doilea fel de reduceri vor fi cele obişnuite, care au loc în perioada Sărbătorilor. Comercianţii mari scumpesc fructele şi produsele lactate.

La rândul lor, producătorii de legume şi fructe spun că au ieftinit produsele şi că vor micşora preţurile în continuare, dar atrag atenţia asupra comercianţilor mari, pe care îi acuză de scumpiri nejustificate. „Ca exemplu, laptele pe care îl vând cei din fermele cu peste 100 de capete de animale s-a ieftinit şi probabil se va ieftini în continuare. Acesta costă acum 0,8-1,25 lei pe litru, mai ieftin cu 0,3 lei decât acum ceva vreme. Cei care nu au decât trei-patru animale îl dau şi mai ieftin, acesta ajungând la 0,4-0,5 lei/litru.

Sunt însă unii comercianţi care spun că, în perioada următoare, vor anunţa scumpiri cu 3%-6%”, a declarat Tudor Dorobanţu, secretarul general al Federaţiei Agrostar. Potrivit acestuia, merele autohtone, mai sănătoase decât cele din import, costă între 1 şi 2,5 lei pe kilogram, în timp ce retailerii le vând cu 3-7 lei/kg. „La mere mă aştept din partea marilor retaileri la o scumpire de 20%. La fel şi la cartofi, unde noi îi vindem cu 0,8-1 leu/kg, iar ei îi dau cu preţuri de până la 4 lei/kg. Aici scumpirile ar putea fi de 25%”, mai spune reprezentantul Agrostar.

"Anul acesta va fi primul an în care Paştele nu mai reprezintă un factor de scumpire pentru alimente. Acum, pe timp de criză numai un om de afaceri inconştient ar mări preţurile." Dragoş Frumosu preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară

VICII MAI COSTISITOARE   Ţigările şi alcoolul ţin capul de afiş al scumpirilor de aprilie Ana Bâtcă Băutura şi ţigările se scumpesc începând de mâine, din cauză că guvernul a decis să devanseze calendarul stabilit de majorare a accizelor. Astfel, începând cu 1 aprilie, preţul unui pachet de ţigări va creşte în medie cu 40 de bani, spun producătorii de tutun. În ceea ce priveşte băuturile alcoolice spumante şi cele intermediare, de tipul aperitivelor, cum ar fi bitterul, se vor scumpi cu 10%- 12%, potrivit patronatelor din domeniu. Decizia de majorare a preţurilor la vicii a fost luată în guvern abia în şedinţa de miercurea trecută, cu doar o săptămână înainte ca ea să intre în vigoare, în condiţiile în care guvernanţii caută de câteva luni soluţii pentru adu cerea unor fonduri suplimentare la bugetul statului.

Preţul berii nu creşte Executivul a decis ca accizele pentru anumite produse alcoolice să fie majorate într-o singură etapă. Potrivit ordonanţei de urgenţă, acciza pentru băuturile fermentate spumoase creşte, începând de mâine, de la 34,05 euro/hectolitru la 45 euro. Pentru produsele alcoolice intermediare, acciza va urca de la 51,08 euro la 65 euro/ hectolitru. Legea nu se referă însă şi la alte băuturi alcoolice. Astfel, acciza la bere şi vinuri rămâne neschimbată, ceea ce înseamă că preţurile acestor produse nu vor creşte. „Fiind vorba despre creşteri importante ale nivelului acestei taxe, pentru a evita falimentul, o parte dintre producătorii de alcool vor fi tentaţi să apeleze la soluţii neortodoxe, precum evaziunea fiscală”, estimează patronatele din domeniu.

Ţigările ieftine se scumpesc cel mai mult Spre deosebire accizele pentru băuturile alcoolice, cele pentru tutun vor creşte în două etape: la 1 aprilie şi la 1 septembrie. Aceasta este cauza pentru care companiile producătoare de tutun din România preconizează scumpiri de 45%-50% pe tot parcursul anului. „Pentru ca impactul asupra fumătorilor să nu fie foarte dur, preţurile cresc treptat. Din 1 aprilie, ţigările se vor scumpi cu aproximativ 6%-9%, în funcţie de categoria de preţuri a produselor din tutun”, susţin specialiştii.

Gilda Lazăr, director coporate affairs la Japan Tobacco International (JTI) România, arată, de exemplu, că ţigările premium, precum Camel, vor costa, începând de mâine, 7,2 lei, faţă de 6,8 lei până acum, iar ţigările medii cu mărci gen Winston vor avea un preţ de 6,6 lei, de la 6,2 lei în prezent. Fumătorii ţigărilor din categoria ieftină, compusă din mărci precum More, vor scoate din buzunar 6,3 lei pentru un pachet, faţă de 5,8 lei în prezent.

„Acciza creşte în 2009 cu câte 7 euro pe mia de ţigarete din 1 aprilie şi 1 septembrie, de la 50 euro în prezent. Iar de la 1 ianuarie 2010, acciza va ajunge la 74 euro/ mie. În total, în nouă luni, acciza va creşte cu 24 de euro, cu aproape 50% faţă de prezent”, a adăugat Gilda Lazăr. În opinia sa, aceste scumpiri vor genera creşterea cu o treime a numărului de ţigarete vândute prin contrabandă.

CERTITUDINE

Peste 1.000 de medicamente, mai scumpe cu 6%

Preţul medicamentelor va creşte de la 1 aprilie în medie cu 6 la sută. Este vorba însă doar despre produsele româneşti, cele de import urmând să fie mai ieftine cu 10 la sută. „Unele produse vor creşte cu 5 la sută, altele cu mai mult de 6 la sută. Cifrele exacte urmează să fie anunţate în această seară de Ministerul Sănătăţii Publice”, afirmă preşedintele Asociaţiei Producătorilor Români de Medicamente, Petre Pănculescu. Din cele peste 1.500 de medicamente româneşti, circa 90 la sută vor fi mai scumpe.

„Era nevoie de această ajustare a preţurilor pentru că nu s-au mai făcut modificări de la 1 aprilie 2005, când un euro era 3,32 de lei”, mai spune Petre Pănculescu. Producătorii români importanţi de pe piaţă sunt Terapie Ranbaxy, la Cluj, Zentiva (fostul Sicomed), la Bucureşti, şi Antibiotice Iaşi. Tot de la 1 aprilie, ar trebui să scadă cu 10 la sută preţurile medicamentelor aduse din import. Scăderea se explică prin faptul că acestea vor fi aduse la preţul cel mai mic din 12 ţări europene.

„Per total, preţurile medicamentelor scad. Produsele româneşti sunt ieftine. Una este să crească preţul cu 6 la sută la un produs care costă 10 lei şi alta este să scadă cu 10 la sută la un produs de import care costă 300 de lei”, exemplifică Viorel Vasile, pre şe dintele Asociaţiei Distribuitorilor de Me dicamente. Modificările de preţuri nu vor intra însă în vigoare chiar de la 1 aprilie, ci după două-trei zile, timp necesar pentru ca farmaciile şi distribuitorii să introducă în baza de date noile preţuri. (Geta Roman) 

INCERTITUDINE   Preţul benzinei depinde de vistieria statului În ultimele săptămâni, companii importante de pe piaţa locală, precum Petrom, Rompetrol şi Lukoil, au anunţat uşoare creşteri de preţuri ale combustibililor. Teoretic, preţul benzinei şi al motorinei depinde de evoluţia cotaţiilor pe pieţele externe. Însă insuficienţa banilor la vistieria statului îl determină pe ministrul finanţelor să ia în calcul şi creşterea accizelor la combustibili, pentru a mai revigora bugetul. „Dacă vom avea nevoie de o majorare a veniturilor bugetare, atunci ajustarea va veni şi din această zonă”, a declarat, recent, ministrul Gheorghe Pogea.

După şedinţa de guvern de săptămâna trecută, el a spus însă că accizele la carburanţi, gaze şi energie nu vor creşte de la 1 aprilie. La rândul lui, preşedintele Consiliului pentru IMM-uri, Ovidiu Nicolescu, este de părere că nu există nicio justificare ca preţurile combustibililor să fie majorate, chiar dacă acciza va fi mai mare. „Nici preţul la pompe nu a scăzut semnificativ atunci când preţul barilului a scăzut de trei ori. Acum trei ani, când barilul era la acelaşi nivel ca în acest moment, benzina era mult mai ieftină.

Mai mult, o scumpire ar fi greu de suportat în condiţiile actualei crize”, a arătat Nicolescu. Şi preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, susţine că preţurile actuale ar trebui să fie mai mici. „Marile companii însă fac afaceri în această piaţă şi o storc la maximum, la limita suportabilităţii oamenilor”, conchide el. (Ana Bâtcă)

Ne puteți urmări și pe Google News